Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Baby på 11 uker: Kan det være Covid-infeksjon?

Spørsmål

Hei. Vi har en baby på 11,5 uker og hadde i helgen besøk av niese og moster (fredag kveld til søndag lunsj). Niesen fikk forkjølelse symptomer søndag - nysanfall og hoste. Hun følte seg ikke dårlig, i følge henne selv. Bror hjemme og pappa hadde også ut, og far hjemme hos dem utviklet også forkjølelsessymptomer i løpet av helgen (rennende nese primært). Vår baby utviser nå mandag (altså en dag etter besøk har reist) forkjølelsessymptomer med tett nese - virker også som at hun er litt irritert i halsen og driver og svelger. Hostet noen få ganger. Hun har ikke feber. Hun spiser som vanlig. Vi får god kontakt med henne men hun virker litt slapp. Besøket har ikke testet seg for Corona. Spørsmål: Kan dette være Corona? Burde vi teste henne? Ellers: Hva burde vi gjøre for å minske hennes plager? Jeg er jo selvsagt bekymret for om dette er Corona og ikke forkjølelse.

Kvinne 3
Svar

Hei.


Covid-viruset kan som kjent gi en rekke forskjellige sykdomsbilder,  fra alvorlig sykdom til milde forkjølelsessymptomer, evt atypiske symptomer eller ingen symptomer i det hele tatt.  Følgelig er det ingen utenkelighet at de to nevnte personene kan ha vært Covidsmittet. Men samtidig må vi ikke glemme at forkjølelse finnes fremdeles, og at det er langt vanligere enn Covidinfeksjon. Siden det er teoretisk mulig at disse to personene hadde Covidinfeksjon, så er det også teoretisk mulig at deres baby kan ha Covidinfeksjon. Eller sagt på annen måte: Det er ingen umulighet. Egentlig så er det jo nå slik at enhver med forkjølelsessymptomer, kan ha Covid-infeksjon. 

Neste spørsmål er om du burde teste henne. Det får ikke noen behandlingsmessige konsekvenser, siden det ikke finnes spesifikk behandling for Covid-infeksjon. Argumenter for å teste måtte for eksempel være om noen i familien er i risikogruppen for Covid-infeksjon. For å lindre plager kan man hos barn over to år bruke slimhinneavsvellende nesedråper, men de er ikke til bruk for så små barn. Saltvannsdråper kan hjelpe, det samme kan morsmelk. Feber kan dempes med paracetamol. Skulle barnet bli medtatt, spise dårlig eller annet bekymringsverdi, skal du ha svært lav terskel for å oppsøke lege med et så lite barn, naturligvis. 

Håper det var greit svar. Ha det bra.