Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Åtte år gammel gutt med oppkast: trenger han en sjekk?

Spørsmål

Har en gutt på 8 år som har kastet opp 3. natta (flere ganger pr. natt) på litt over ei uke. Med ca 3 dagers mellomrom. Det gå omgangssyke, men vet ikke om dette er det? Noe som burde sjekkes opp videre, mtp allergi eller evt annen sykdom? Relevant opplysninger om barnet: operert vekk blindtarm (2 år siden) og går ikke på noen faste medisiner. Han er i bra form mellom oppkast rundene. Får i seg tilfredstillende mengde væske og næring.

Mann 8
Svar

Hei, takk for spørsmålet .


Som du beskriver, går det mye omgangssyke om dagen og det er jo mest sannsynlig det som plager gutten din. Det varierer betydelig hvor dårlige barn er imellom oppkastene, men du beskriver det godt: det er formen som er viktigst, ikke hvor mye han kaster opp. Åtte år gamle barn tåler en del, og så lenge han får i seg væske og næring tåler han å kaste opp i flere dager. 


Hos småbarn, særlig under ett - to år, må vi være mer på vakt og særlig dersom de har både diare og oppkast. Ikke alle greier å ta til seg væske og de kan raskt bli svært dårlige. 


I ditt tilfelle ville jeg avvente ytterligere undersøkelser så lenge han er i fin form. Dersom dette varer lenge, slik at det ikke passer med omgangssyke, ville jeg søke hjelp.