Antibiotika etter flåttbitt?

Spørsmål

Vi er mye på sørlandet om sommeren. For en ukes tid siden så jeg på frokost-tv og det var en lege som hadde fått sin livskvalitet vesentlig forringet ved at han hadde blitt bitt av flått. Han oppfordret til å ta en antibiotikakur dersom man er i tvil om man er smittet eller ikke. Jeg ønsker å ha med meg den riktige antibiotikaen når jeg reiser til sommeren. Kan dere opplyse hva den riktige antibiotikaen heter? Så skal jeg få kjøpt den. Takk til dere.

Mann, 61 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt!

Du vil altså ha med deg en antibiotikakur når du skal til sørlandet i sommer, slik at du har det tilgjengelig hvis du blir bitt av flått.

Flått eller skogflått, også kalt skaubjørn/skaumann/hantikk/tege, er en liten edderkoppaktig midd. Den suger blod av fugl og pattedyr, inkludert mennesker, og den kan i den forbindelse overføre sykdommer deriblant borelliose. Forklaringen er at en del av flåttbestanden er smittet med en bakterie som heter Borrelia. To til 30 dager etter å ha blitt bitt med flått ses et karakteristisk, ringformet, rødlig utslett som brer seg utover fra bittstedet. Det er vanlig at utslettet etter hvert får en avblekning i sentrum. De fleste (60-80%) som blir smittet med denne sykdommen, får utslettet, men man kan være smittet selv om man ikke har hatt utslett. Samtidig med utslettet får man vanligvis feber, tretthetsfølelse og smerter i hode og rygg.

I andre stadium av sykdommen ses et mangfold av symptomer som skyldes spredning av bakterier via blodbanen til ulike organer. Disse sykdomstegnene kan være hodepine, smerter i ledd, muskler og sener, slapphet og sykdomsfølelse. Stadium tre kan opptre måneder til år etter smitten, og involverer i første rekke muskler og skjelett, nervesystemet og huden. Det kan arte seg som leddsmerter, hukommelsestap, humørsvingninger, søvnforstyrrelser og hudutslett.

Avisoppslag og pasienthistorier i media har en tendens til å skape litt overdreven hysteri rundt faren ved flåttbitt. En har funnet ut at flåtten bør sitte på i 2-3 dager før den smitter, det er veldig usannsynlig at den kan smitte hvis den har sittet på under 24 timer. De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom. En har også funnet ut at det oppstår sykdom etter ca 0,5 % av alle flåttbitt. Det vil si at hvis du skulle ta antibiotika hver gang du fikk et flåttbitt, så ville du risikere å ta 230 antibiotikakurer før du tok en kur som var nødvendig. Dette ville ført til en stor risiko for at bakterier utvikler resistens mot antibiotikaen slik at den ikke fungere som den skal når du virkelig trenger det.

Jeg vil derfor anbefale deg å overlate det til legen å vurdere om du trenger antibiotika eller ikke etter et flåttbitt. Ved ferdsel i terreng i utsatte områder ved kysten bør man være dekket med klær slik at flått ikke så lett fester seg. Insektmidler kan benyttes. Inspeksjon av huden og rask fjernelse av fastsittende flått anbefales. Flått kan fjernes med fingrene eller pinsett. Vridning letter fjernelsen. Etter at flåtten er fjernet, bør du følge med bittstedet de nærmeste ukene. Om det kommer et rødt utslett som brer seg ut fra bittstedet, bør du ta kontakt med lege. Dette utslettet kommer vanligvis 2-4 uker etter flåttbittet. I slike tilfeller foreskriver legen en antibiotikakur som helbreder tilstanden. Får du influensalignende symptomer eller feber de nærmeste dagene etter et flåttbitt, bør du også kontakte lege for undersøkelse og eventuell behandling.

Men for å svare direkte på spørsmålet ditt:
Borrelia-bakterien er følsom for en rekke typer antibiotika. Det er vanlig å bruke enten Fenoksymetylpenicillin (eksempel Apocillin), eller Doksycyklin (Doxylin). Dersom man får behandling under det første stadium, vil sykdommen stanse opp og være helbredet. Ved forandringer i nervesystemet eller i hjertet benyttes andre typer antibiotika. Dette krever sykehusinnleggelse og behandling med antibiotika direkte i blodet.

Håper svaret kan være til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-