Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ammende kvinne med vondt i brystet

Spørsmål

Hei. Jeg ammer mitt tredje barn på 6 måneder. Har aldri tidligere hatt brystbetennelse, kun av og til opplevd brystspreng som har gått over ved å la babyen tømme brystet. Med mitt tredje barn har jeg ikke hatt og har fremdeles ikke sår på brystknoppene og selve ammingen gjør ikke vondt. Brystknoppene ser helt fine ut. For noen dager siden begynte det å småverke i mitt venstre bryst og det har verket konstant siden, uavhengig om jeg ammer eller ikke. Ammingen går helt fint og det gjør ikke mer vondt når jeg ammer. Ammer barnet mitt hver tredje til fjerde time på dagen og hun får fast føde rett etter ammingen (siden 4 måneders alder). Babyen legger seg for natta rundt 21.30 og jeg ammer da to til tre gangen på natta før vi starter dagen rundt 08.30. Babyen følger vekstkurven fint, er blid og fornøyd. Det er ikke brystknoppen som verker. Hele øvre del av brystet ned mot brystvorten og "innover i brystet" småverker hele tiden og brystet kjennes "tungt" ut. Kjenner ingen klumper på brystet, det klør og flasser ikke og jeg er heller ikke rød i huden. "Undersiden" av brystet gjør ikke vondt. Har heller ikke feber og føler meg ellers i fin form. Dette har jeg aldri opplevd før og synes dette er ubehagelig da "tungheten" og di vage smertene i brystet er der konstant, bare jeg beveger kroppen litt. Blir litt bekymret da jeg har hatt dette i flere dager nå. Hva kan dette være? Vil dette gå over av seg selv? Bør jeg ta kontakt med fastlegen?

Kvinne 33
Svar

Hei.


Jeg synes det høres ut som om du kan være i ferd med å utvikle en brystbetennelse. Disse kan skyldes bakterier, og da vil det gjerne bli rødt og varmt over en del av brystet, og en får ofte feber og frostanfall i tillegg. Det finnes også ikke-bakterielle brystbetennelser, hvor årsaken ligger i at tilstoppede melkeganger lager hevelse i vevet, som igjen forverrer tømmingen av brystet ytterligere, og det blir symptomer som minner om bakteriell brystbetennelse, men uten feber og frostbyger. 


Viktigste behandlingen er uansett om det er bakterielt eller ikke, hyppig og grundig tømming av brystet. Ved bakteriell infeksjon med feber, frostbyger og sterke smerter vil vanligvis antibiotika være nødvendig. 


Du har neppe noen full bakteriell brystbetennelse, slik du beskriver symptomene dine, dvs uten feber, frostbyger, rødhet eller varme, så enten er dette lokalt brystspreng, eller så kan det være en tidlig fase av en brystbetennelse, som evt kan forverre seg og bli en ordentlig brystbetennelse. Derfor er det viktigste du nå kan gjøre, å sørge for god og hyppig tømming av brystet, og følge med på om det blir verre. Får du mer vondt, evt feber / frostbyger, rødt og varmt over deler av brystet, så bør du til lege for å få antibiotika. Men det er ikke umulig at du kan unngå dette ved å fortsette med å tømme brystet hyppig.


Er du i tvil av noe slag, oppsøker du heller lege for sikkerhets skyld. Lykke til og god bedring.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-