Allergimedisiner og Covid-19

Spørsmål

Hei, Jeg er en mann på 30 år som hele livet har vært plaget av pollenallergi. Sesongen går fint med antihistaminer (Ebastin), øyedråper (Livostin) og nesepulver (Rhinocort turbohaler). I tillegg har jeg de siste årene hatt god effekt av injeksjon med Kenacort-T én gang rett før bjørka blomstrer. Spørsmålet mitt er hvordan jeg bør tilpasse medisinbruk mtp. Covid-19. Jeg leser enkelte steder at steroidinjeksjoner kan være negativt, både med tanke på smittefare og risiko for alvorlig forløp. Jeg finner imidlertid ingen klare råd om dette fra norske helsemyndigheter, og fastlegen min hadde ingen tanker eller kunnskap om dette. - Bør jeg droppe kortisonsprøyte i år, og heller leve med kraftigere symptomer, eller vil ikke injeksjonen ha noen betydning for smitte/forløp av covid-19? - Kan sterke allergisymptomer (f.eks. tetthet i brystet) i seg selv gjøre at jeg har økt risiko for smitte, slik at jeg bør ta sprøyten for å dempe symptomene? - Og hva med Rhinocort turbohaler, som også er kortisonholdig? Bør jeg bytte den ut med f.eks. Livostin nesespray? Sett bort fra allergien er jeg frisk og rask.

Mann 30
Svar

Jeg anbefaler ikke Kenacort T mot pollenallergi til noen. Du bør satse å antihistamuner og Lomudal, som ikke nedsetter immunforsvaret.

Den sterkeste risikofaktoren for Covid-19 er alder, og den har du på din side. Det er ikke noe som tyder på at kortisonlignende stoffer i seg selv øke risikoen for Covid-19 nevneverdig. Jeg ville i så fall vært mer redd for Kenacort -T, som virker i hele kroppen, enn Rhinocort nesepulver.

Det har vært snakk om at det er lignede symptomer av allergi og Covid-19, men neseskret er ikke noe typisk covid-19 symptom, og feber er ikke vanlig ved allergi. Dersom du får allergisymptomer straks bjørka blomstrer kan du regne med at det er allergi. Det er ingen holdepunkter for at allergisymptomer øker risikoen for Covid-19.

Mine råd er: dropp kortisonsprøyta, sett deg på venteliste for allergivaksiering til høsten.

Du trenger ikke å være så redd for Covid-19.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-