Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ad blod og HIV-smitte

Spørsmål

Hei, Jeg lurer på følgende: Hvis man får en vanlig sprøyte i forbindelse med f.eks. blodprøve og får da som følge av dette stikkhull i fingeren/huden (hvor det også kommer litt blod fra stikkhullet) og deretter tar på seg et plaster som muligens har noe blod (fra en annen person) på samme sted der man har fått stikkhull, kan man bli HIV-smittet? Man tar ikke av plasteret før det har gått 1-2 timer eller mer. Jeg har jo lest at sår og kutt og kontakt med blod ikke anses som risikofylt når det gjelder HIV, men hvordan er det med vanlig stikkhull og kontakt med blod? Håper på et enkelt og godt svar.

Kvinne 34
Svar

Hei og takk for brevet ditt. HIV er et lite smittsomt virus som ikke kan eksistere utenfor sine tilvante omgivelser hva angår temperatur, fuktighet og surhetsgrad;- generelt nødvendige kjemiske og fysiske forhold. Hvis HIV-viruset skal overføres er det ikke nok at det tidligere har befunnet seg i en bomulsdott eller hva man nå legger på et instikksted for at det ikke skal blø, det må føres med sprøyten inn i vevet slik at virusholdig væske, herunder friskt blod i levende tilstand blir så å si transfundert direkte til et blodførende kar inne i vevet. Sprøyteuhell er ikke så helt sjelden, dvs. at en helsearbeider under arbeid med en HIV positiv pasient kommer til å stikke seg,  men smitteraten, dvs. den statistiske sjansen for at han eller hun blir HIV positiv er 3-4 av tusen slike uhell. 


Dette skal på ingen måte forstår dithen at man ikke skal behandle blodstenkt avfall eller blod fra en skadet person som om ikke beskyttelse er nødvendig;- i de nærmere 40 år som vi har hatt en epidemi med HIV er det som kalles general precautions eller generelle beskyttelsesråd like mye gjeldende i dag som tidligere. Men de representerer en sikkerhetsforanstaltning, noe man selv kan utføre slik at man ikke kommer i tanker om at kanskje kunne jeg ha blitt smttet av det jeg har vært borte i. Så altså alltid hansker ved blodsøl.


Jeg vil gjerne tillegge at i dagens helsevesen i vestlige land neppe vil forekomme at en blodstenkt vattdott, plaster eller tøyflik som har vært brukt til å forbinde eller stelle et sår ikke umiddelbart blir kastet etter bruk.  Det meste at den typen materiell er engangs, og det begynte før vi fikk noen HIV-epidemi. Bruk av logikk når det gjelder biologiske tenkbare muligheter applisert på HIV og smitteveier er gjennomdiskutert og etterprøvd i den grad at vi i dag er sikre på hvordan HIV smitter og hvordan viruset ikker smitter. Så ta dette med stor ro !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-