Tilbakevendende feber

Spørsmål

Hei!
Jeg er en jente på 22 år som i det siste har vært plaget med tilbakevendende feber, dvs. jeg har vært subfebril med temperatur rundt 37,7- 37,9 målt rektalt. Nå har jeg følt meg slapp og har stort sett hatt feber i 5 dager. Idag kjenner jeg litt lett stikking i brystet på venstre side, spesielt ved inhalasjon. Vanskelig å si om det er innbildning egentlig for jeg synes nesten jeg kjenner det mer jo mer jeg tenker på det. Har også hatt hodepine, men det kommer vel av feberen.

Siste gang jeg hadde feber var for 14 dager siden. Jeg jobber som sykepleier og var på jobb den kvelden jeg hadde feber. Da jeg kom hjem hadde jeg 37,8 i temp, og feberen forsvant den natta og jeg gikk på jobb morgenen etter. Har også hatt enda en slik episode etter jul hvor feberen forsvant etter ei natts søvn uten at jeg har vært hjemme fra jobb eller slikt. Jeg kan vel også nevne at jeg var i Sør-Amerika på ferie i jula og tror jeg fikk en virusinfeksjon der fordi jeg var sengeliggende med hodepine, slapphet, feber og generelt nedsatt allmentilstand. Vi reiste hele familien og det var mange av oss som ble sjuke.

Jeg prøvde meg på jobb idag. Etter 2 timer hadde jeg 37,5 målt aksillært og følte meg ganske elendig. Tok 1 gram paracet og fortsatte vakta. Problemet er at jeg følte meg helt fin i går og synes det er for galt å bare gå hjemme når jeg egnetlig ikke føler meg å veldig sjuk. Men med en gang jeg er i større aktiviteter enn å "pusle" hjemme så stiger feberen og jeg "detter i dunge". Det er vel naturlig og jeg bør vel holde meg hjemme til jeg er 100% frisk, også med hensyn til pasientene, men det er vanskelig å vite akkurat når jeg er det. Jeg spurte en lege på jobb om jeg burde gå til lege, men hun sa at det sannsynligvis var influensavirus og at det var veldig lite doktoren kunne gjøre uansett. Dette er jeg jo klar over men siden det har vært så ofte sia jul og så veldig svingende... Jeg har alltid vært aktiv å trene, men har kjent at jeg utløser feberen ved dette. Etter skiturer i vinter har jeg for eksempel kjent antydning til feber uten at jeg har målt. Derfor har det blitt ganske lite trening i det siste. Har alltid vært veldig frisk av meg og har sjelden influensa. Er det noe anna som kan feile meg enn influensa? Jeg klarer ikke å la være å tenke på endocarditt av en eller anna grunn, men vil ikke være paranoid heller og da har man vel høyere feber. Tok en urinstix på jobb idag bare for å utelukke uvi, og den var negativ, ikke at jeg hadde mistanke om noe.
Håper ikke spørsmålet ble for langt, men følte jeg måtte ta med alt.
hilsen meg

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du har altså hatt tilbakevendende lettgradig feber siden jul, og i samme perioder følt deg slapp og elendig, men vært i fin form i mellom disse periodene.
Du nevner influensa som en mulighet, men dette er man jo ikke spesielt i tvil når man har, da det vanligvis medfører tørrhoste og sår hals, muskelvondt og høy feber, og det varer i 1-2 uker, og så er man frisk igjen.
Så jeg synes ikke det du beskriver med tilbakevendende lett feber og nedsatt form, i 3 mnd til og fra, og heller ikke symptomer fra luftveiene, stemmer med influensa i det hele tatt.

Det med at du har vært i Sør-Amerika umiddelbart før denne sykdomsperioden, og forøvrig også ble syk der nede, synes jeg imidlertid er noe som man ikke skal slippe tak i helt med en gang.
Sør Amerika er så mangt, hva gjelder sykdomspanorama og smittemuligheter -helt fra deler av Argentina, Chile og Uruguay som omtrent er på linje med Europa sykdomsmessig, til andre mer tropiske områder med en rekke tropiske sykdommer, inkl. malaria. Mao. er det en ganske så viktig informasjon, hvor i Sør-Amerika du var, og dette bør du ta opp med lege når du nå forhåpentligvis oppsøker lege for å bli utredet for dette. (Der kom konklusjonen min, forøvrig!)

Jeg sier på ingen måte at jeg tenker at du har en tropisk sykdom, men jeg synes det skal utelukkes. En enklere forklaring er jo at du kan ha fått en rekke subkliniske / lette forkjølelsesliknende tilstander på rad og rekke i vinter, og at der ikke er noen sammenheng mellom de enkelte feberperiodene.

Du har tatt en urinstix for å utelukke urinveisinfeksjon, det er bra, men jeg hører da muligens noe mellom linjene her om at du kan ha tanker om å finne ut av dette på egenhånd (?), noe jeg isåfall vil klart fraråde deg.
Det er en av de typiske fallgruvene man kan gå i som helsepersonell å la være å oppsøke legehjelp i tide pga at man faktisk har endel kunnskaper selv.
Tilbakevendende feber og nedsatt form over 3 mnd, er helt klart noe man skal oppsøke lege for, især etter et opphold i strøk hvor andre sykdommer forekommer, la det være helt klart.

Du spør om hva jeg tror det kan være hvis det ikke er influensa, men det har jeg ingen forutsetninger for eller nok informasjon for å kunne gi deg noe fornuftig svar på. Bl.a. fordi feber er et svært uspesifikt symptom, og kan forekommer ved nærmest de fleste infeksiøse tilstander.
Endocarditt som du nevner, er vel i så måte ikke det første man ville tenke på, så parker denne tanken.

Så her ender jeg opp med ett råd (og det er et godt råd !) oppsøk din fastlege for å bli undersøkt og utredet for dette. Dersom det er lang ventetid, så må du gjerne si at du har konferert med lege (undertegnede) som har sagt at du burde få time uten for lang ventetid.
Dersom du har vært i malariasone, så er det jo teoretisk tenkelig at du kan ha malaria, f.eks., bare for å nevne noe av det som du må få utelukket.

Lykke til og god bedring !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-