Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om mycoplasma genitalium

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid og har fått påvist mykoplasma genitalium. Jeg har forstått det sånn at dette er en type kjønnssykdom som overføres ved samleie. Er dette en bakterie partner kan ha bært på lenge? For jeg har vært ilag med partner i 3 år, er det grunn til bekymring for at han har fått det hos noen andre på de 3 årene vi har vært ilag? Eller kan han ha hatt det i 3-4 år uten symptomer?

Kvinne
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Mycoplasma genitalum har vært kjent som en mikrobe som kan overføres seksuelt fra ca. 1980, men som ikke kom inn i rutinediagnostikken før mange år senere. Mycoplasma genitalium kan ikke som de fleste andre seksuelt overførte bakterier oppdages ved det som kalles dyrking på bakterieskål, men må påvises ved nukleærmedisinske prøver, NAAT-prøver,  dvs. at man må ned på molekylært nivå i diagnostikken. På mange måter ligner mikroben på chlamydia, som også nå påvises med den samme prøveteknikken. Den påvises sjeldnere enn chlamydia, mens symptomer og klinikk er langt på vei identisk. Det som kalles sensitivitet og spesifisitet kan variere, dvs. nøyaktigheten er ikke alltid den beste. Hvis det påvises en positiv prøve som er uventet er det beste rådet å gjenta prøven før behandling idet falsk positive prøver kan forekomme. Likeledes kan også falsk negative prøver forekomme;- dette har med prøveteknikken å gjøre.  


På denne bakgrunn er det ikke mulig å anta noe sikkert om seksuell adferd for en person som får påvist en mycoplasma genitalium. Hvor lenge infeksjonen kan huses i kroppen uten å gi symptomer er ikke kjent. For å få vite det måtte det settes i gang store undersøkelser med svært mange individer som får påvist infeksjonen, men som ikke behandles, noe som er uetisk i moderne klinisk medisin. Når det gjelder chlamydia, som man vet mer om så er det slik at mikroben kan være i kroppen lenge, mange måneder før den tilkjennegir seg ved symptomer, men akkurat hvor mange måneder vites ikke, det vil variere fra individ til indvid. Mange får ikke symptomer på chlamydia i det hele tatt. Sannsynligvis kan en person gå lenge med en infeksjon med mycoplasma genitalium idet den ofte heller ikke gir symptomer, men blir påvist først når personen søker lege for en rutinesjekk f. eks. På denne bakgrunnen er det således ikke mulig å gi noe helt eksakt svar på spørsmålet ditt. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-