Lett forhøyet CRP

Spørsmål

hei jeg har gått med forhøyet crp i over et år nå, jeg er plaget med at feber kan komme og gå i perioder, kaldsvetter(litt typiske influensa lignende symtomer) vanligvis har jeg en crp på 8 men i løp av det siste året har den varriert fra mellom 25 opp til 70. jeg har fått bekreftet at jeg har reflukssydom der jeg allerde har fått disse sårene i halsen og at den lukkemuskelen er dårlig. jeg går på medisiner (zantac) men kan du tenke deg noen sammenheng mellom disse tingene. er det vanlig? har hvert mye hos lege å sånn men tenkte jeg skulle høre en annen leges oppfatning.
har ikke hørt om noen andre som har gått så lenge med varrierende crp, er det noe sykdom jeg bør undersøke nermere om? det legen min var redd for en periode var at det kunne være kyssesyka men slår ikke ut på blodprøver. det er jo veldig irreternde og litt skremmende også å måtte gå slik som dette.

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

CRP står for C-reaktivt protein. Proteinet produseres i leveren, og har en funksjon i forbindelse med betennelsesreaksjoner i kroppen.

For at kroppen skal kunne kjempe mot infeksjoner og betennelser lager den forskjellige stoffer som gjør at reaksjoner blir satt i gang, og at reaksjoner starter på det rette stedet. CRP er et slikt stoff. Man vet ikke med sikkerhet hvilke funksjoner proteinet har, men man vet at det deltar i prosessen og at det kan brukes som et mål på hvor kraftig en infeksjon er.

CRP brukes som et mål på betennelse. Det kan påvises høye verdier i blodet 6-12 timer etter at en infeksjon har startet.

Når er det aktuelt å ta denne prøven:
Ved mistanke om infeksjon forårsaket av bakterier
For å skille mellom virusinfeksjon og bakterieinfeksjon
Ved kontroller for å følge sykdomsutvikling. CRP-verdiene blir raskt lavere etter hvert som en infeksjon tilheler
Etter operasjoner for å oppdage komplikasjoner
CRP skal normalt være under 5 mg/L, både for menn og kvinner

En verdi mellom 0-50 tyder på virusinfeksjon (som feks forkjølelse), verdier mellom 50-100 kan representere både virus og bakterieinfeksjon, mens verdi over 100 tyder på bakterieinfeksjon. Dette er viktig å vite fordi man ved virusinfeksjoner ikke har nytte av antibiotikabehandling, så ved lav CRP er det bare å vente til infeksjonen går over av seg selv.

CRP hos deg har ligget mellom 25 og 70, og dette sammen med symptomene du har tyder på vanlig forkjølelse. Det er ikke uvanlig at man er forkjølet flere ganger i året. Dersom man over lengre tid har luftveissymptomer kan man ta blodprøve mtp såkalte atypiske bakterier som medfører langvarige, lavgradige plager fra luftveiene, og ofte CRP i det området du har. Refluxsykdom med hissig øsofagitt (betennelse i spiserøret) kan man tenke seg gir lett forhøyet CRP, men det er ikke regelen. Det er heller ingen andre spesielle sykdommer man må sjekkes for, men generelle blodprøver med senkning, hvite blodlegemer, blodprosent ol bør tas. Det viktigste er å følge CRP og se at den er synkende , ikke stigende.

Håper svaret var til hjelp!