Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvinne (73) som er behandlet for blodkreft og har økt risiko for blodpropp. Kan jeg ta vaksine mot Covid-19?

Spørsmål

Hvordan er det å ta vaksine, når jeg har waldenstrøm, kreft. Var Ferdig med cellegift i 2018. De fleste prøvene er ganske fine. Men ikke immun... helt. Har blitt sagt at jeg har lettere å få blodpropp, derfor tenker jeg på det.

Kvinne 73
Svar

Waldenstrøms makroglobulinemi er en sjelden type blodkreft i en bestemt type immunceller (B lymfocytter).  Den rammer færre enn ett nytt tilfelle per 100 000 personer per år. Waldenstrøms oppstår vanligvis hos eldre personer i 60- og 70-årene. Sykdommen utvikler seg langsomt. Ofte anbefaler legene å avvente behandling (”vente og se”) i flere år. Behandling starter først når det kommer plagsomme symptomer, som f.eks. blodmangel eller benmargssvikt. Det vanligste er behandling med cellegift, men i senere tid kommet flere nye medisiner, inkluderte spesifikke antistoffer. Det finnes ingen kur mot Waldenstrøm, men over halvparten opplever bedring ved behandling. Behandlingen kan gjentas ved tilbakefall. Pasienter med Waldenstrøm har ofte tyktflytende blod og har økt risiko for blodpropp.

Jeg skjønner at du er bekymret etter at det er rapportert flere tilfeller av blodpropp hos personer som har fått AstraZeneca-vaksinen mot Covid-19. Samtidig er det usikkert om det er en årsakssammenheng mellom denne vaksinen og blodpropp. Generelt vil 1 av 1.000 personer få blodpropp i løpet av ett år, og 1 av 10.000 vil få blodpropp i løpet av en måned. Pr 11. mars 2021 har 121 820 personer i Norge blitt vaksinert med AstraZeneca-vaksinen. Det vil si at det er forventet 12 tilfeller av blodpropp innen en måned etter at vaksinen er tatt selv om det ikke er noen sammenheng mellom vaksinen og blodpropp. Det er så langt rapportert om 31 tilfeller av blodpropp i Norge etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen, men hittil er det mange eldre og personer i risikogruppene som er vaksinert. Siden disse i utgangspunktet har økt risiko for blodpropp, er det usikkert om risiko blir større etter vaksinasjon med AstraZeneca-vaksinen.

Det er pr mars 2021 tatt en pause i vaksineringen med denne vaksinen. Det vil si at dersom du får tilbud om vaksine mot Covid-19 i løpet av de nærmeste dagene, vil det være en annen vaksine enn AstraZeneca-vaksinen. Jeg forventer imidlertid at det ikke blir funnet noen årsakssammenheng mellom denne vaksinen og blodpropp slik at den blir tatt i bruk igjen i løpet av kort tid.

For alle vaksiner vil det være  en avveining mellom en mulig risiko for alvorlige, sjeldne bivirkninger av vaksinasjon på den ene siden, og på den andre siden risikoen for at grupper med høy risiko for alvorlig Covid-19 ikke blir vaksinert og dermed utsettes for betydelig fare dersom de blir smittet av koronaviruset.

Selv om du har økt risiko for blodpropp på grunn av Waldenstrøm er ikke dette et motargument for at du skal få vaksine mot Covid-19. Risiko for alvorlig sykdom og død dersom du blir smittet av Covid-19 er mange ganger høyere enn risiko for blodpropp dersom du tar AstraZeneca-vaksinen.

Min anbefaling er at du takker ja til vaksine mot Covid-19 uansett hvilken vaksine du får tilbud om. Dersom du er engstelig for blodpropp, kan du spørre om du kan få en annen vaksine. Det er også mulig å ta forebyggende medisin mot blodpropp i noen uker i forbindelse med vaksine mot Covid-19, men siden det ikke er vist noen årsakssammenheng mellom vaksinene mot Covid-19 og blodpropp, skal dette være unødvendig.