Influensa under svangerskap og senere utvikling av Schizofreni

Spørsmål

Hei!

Jeg har nylig lest at forskning har påvist en sammenheng mellom influensa hos mor tidlig i svangerskapet og schizofreni hos barnet. Jeg ble veldig bekymret av dette. Jeg hadde nemlig influensa i uke 11 da jeg var gravid med sønnen vår i 2007. Jeg var på ultralyd i uke 12, og da så alt helt fint ut. Men denne forskningen viser at det er syv ganger høyere risiko for schizofreni ved influensa tidlig i svangerskapet, og nå anbefaler man influensavaksine til alle gravide. Hvis vanlig forekomst av schizofreni ligger på mellom 0.5 og 0,8%, da vil jo den forhøyede risikoen for min sønn ligge på nesten 5%?? Stemmer dette tallet? Dette bekymrer meg veldig! Sønnen vår er i dag en normal, frisk 6-åring.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Jeg ville tatt dette med knusende ro. Det finnes mange ulike forskningsartikler som krever en stor grad av skepsis ved fortolkning av resultater. Slike sammenhenger er nesten helt umulig å påvise . Det er veldig vanlig med forkjølelse under svangerskapet og vaksine til gravide anbefales ikke av denne grunnen, men at en gravid har mindre reservekapasitet dersom man blir hardt angrepet av influensa.Barnet blir også beskyttet om vaksinen settes under graviditeten. Du regner forsåvidt riktig, men tallet syv ganger høyere risiko stiller jeg meg veldig skeptisk til. Det er ingen grunn til å bekymre seg for dette.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-