Gravid, bekymret for influensa

Spørsmål

Hei. Jeg er bekymret for om jeg holder på å få influensa. Er gravid i uke 25+4. Har et vanskelig svangerskap med hyperemesis. Er nå bedre. Spiser og drikker normalt, men fortsatt kvalm og må være mye i ro for å holde formen i sjakk. 100% sykemeldt. Har siden i går følt meg mer sliten enn normalt. Det verker i kroppen og jeg er litt snørrete. Føler meg ikke veldig syk. Har ikke feber, 37,5 i dag (det er en grad høyere enn normalt). Hoster ikke. Har ikke tatt influensavaksine denne sesongen. Tok H1N1-vaksinen da det var pandemi om den hjelper fortsatt? Så det er i hovedsak verkingen i kroppen som bekymrer meg, og jeg er redd for hvordan denne allerede nedbrutte kroppen vil tåle en influensa. Det jeg lurer på er om jeg bør gjøre noe spesielt nå? Hvor tidlig bør jeg gå til legen hvis dette utvikler seg til noe mer? Er det for sent å sette vaksine nå? Noen råd til meg? Jeg pleier vanligvis ikke å bekymre seg så mye, men nå løper plutselig fantasien løpsk. Hilsen bekymret gravid..

Svar

Hei.

Hvis du er i ferd med å utvikle en influensa nå, hvilket jeg hverken kan bekrefte eller avkrefte uten legeundersøkelse, naturligvis, så er dette uansett overhodet ikke noe å bekymre seg over. Du er kun 35 år, og du har ingen hjertesykdom eller lungesykdom, som gjør at en influensa vil kunne bli potensielt farlig. Det er ikke noe problem med graviditet og en influensa heller.

Du kan ikke ta noen vaksine nå, siden du åpenbart har en infeksjon i kroppen nå, enten det er en forkjølelse eller en influensa.
Du kan nok ikke regne med noen effekt av vaksinen du tok nå, da det var en vaksine mot et annet virus enn det du etter alt å dømme har nå.

Worst case scenarioet her er at du får en skikkelig influensa, og det er naturligvis noe herk, men det er ikke noe du kan eller skal gjøre fra eller til nå uansett, annet enn å se hvordan det utvikler seg, og blir du influensasyk så får du ihvertfall la være å gjøre det verre ved å tenke unødvendige krisemaksimerende tanker omkring en influensa. Får du influensa, så får du det, og da tar du sengen, tålmodigheten og pleddet fatt, og tar det med ro til du er frisk igjen. Kroppens immunsystem kurerer en influensa, og det er kun eldre mennesker og personer med hjerte- og lungesykdom m.v. som evt behøver å bekymre seg for mulighetene for komplikasjoner av en influensa.

Du spør om du skal til lege ved en evt influensa. Det skal man i utgangspunktet ikke, for legen kan heller ikke bidra med noe. Dette måtte være om du fikk betydelig nedsatt almentilstand, ble verre og verre for hver dag istedet for bedre osv. Får du en influensa og er tvil om du skal til legen eller ikke, så ring legen din og drøft det konkret der og da.

Ha det bra og god bedring, legg trygt fra deg bekymringene om dette.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-