Svineinfluensa

Vi hører mye snakk om svineinfluensa for tiden, og mange blir naturlig nok engstelige. Er det grunn til bekymring?

Svineinfluensa

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Viruset som forårsaker svineinfluensa er av typen A(H1N1), og de aller færreste har immunitet mot dette. Svineinfluensa var opprinnelig en sykdom som smittet mellom svin i noen deler av verden, men smitter nå mellom mennesker.

Svineinfluensaen er i praksis smittsom fra man blir syk og i omtrent én uke. Barn kan være smittsomme enda lengre.

Råd for å unngå smitteSmitten er ikke matbåren, så man kan trygt spise alle typer mat. Det viktigste rådet er å generelt være forsiktig og ha god hygiene. For å unngå smitte bør du som ved vanlig influensa...

 • vaske hendene ofte med såpe og vann – alkoholbaserte desinfeksjonsmidler er også effektive
 • begrense nærkontakt med syke personer
 • Noen bør imidlertid være ekstra forsiktige, og befinner seg i den såkalte risikogruppen. Hvem disse er kan du få oppdatert informasjon om her.

  SymptomerSymptomene på svineinfluensa er de samme som ved vanlig influensa – høy feber, verking i kroppen, hodepine, nedsatt allmenntilstand og hoste. Ved lungebetennelse kan sting i brystet og pusteproblemer komme i tillegg.

  For de aller fleste vil ikke sykdommen utarte seg annerledes enn en vanlig sesonginfluensa og gi relativt milde symptomer.

  Hvis du tror at du har fått svineinfluensa bør du oppsøke lege snarest mulig og ha minst mulig kontakt med andre mennesker til diagnosen eventuelt er avkreftet. Avhengig av symptomene dine vil legen din vurdere om du skal behandles med Tamiflu.

  Begrens smitte hvis du blir sykFor å hindre at flere blir syke, bør du følge disse rådene hvis du blir smittet av svineinfluensa:

 • Bli hjemme fra jobb/skole til du føler deg frisk nok, tidligst syv dager etter at du fikk de første symptomene.
 • Bruk engangspapirhåndklær når du nyser eller hoster, og kast dem etter bruk.
 • Host eller nys i albuekroken hvis du ikke har tilgang til papirhåndklær.
 • Ha god håndhygiene, som beskrevet i rådene for å unngå smitte.

  Mer informasjonVil du vite mer? Her kan du lese myndighetenes spørsmål og svar om svineinfluensaen. Myndighetene kommer jevnlig med nye oppdateringer, så sjekk regelmessig pandemi.no, som er myndighetenes felles nettsted om den nye influensaen.

  Kilder:

 • pandemi.no
 • fhi.no

 • Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

  Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

  Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

  Les mer om medisinsk kvalitetssikring

  Vi bryr oss om ditt personvern

  Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer