Slik smitter influensa

Influensaviruset smitter veldig lett, derfor er det lurt å vite hvordan du kan unngå å bli smittet.

SLIK SMITTER INFLUENSA: Influensa-viruset smitter veldig lett, derfor bør du passe på at du unngår bakteriebombene som kommer fra de som allerede er smittet. FOTO: NTB Scanpix
SLIK SMITTER INFLUENSA: Influensa-viruset smitter veldig lett, derfor bør du passe på at du unngår bakteriebombene som kommer fra de som allerede er smittet. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Influensasesongen er i gang, og vanligvis vil 5-10 prosent av alle voksne, og 20-30 prosent av alle barn smittes. Influensasesongen når vanligvis en topp i januar, som varer i omkring 12 uker.

Svært smittsomt

Influensa er en infeksjonssykdom som vender tilbake år etter år, og det finne sto forskjellige typer; A og B. Vanlige symptomer er luftveisinfeksjon, høy feber, muskelsmerter, hodepine og slapphet. De fleste blir akutt syke – man kan gå fra å være frisk og i fin form, til å føle seg veldig syk i løpet av få timer.

– Influensa er veldig smittsomt – det er en svært liten dose med influensavirus som skal til før man smittes, derfor sprer det seg så raskt, sier Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin.

LEGESPESIALIST I INFEKSJONSMEDISIN: Per Åkesson. FOTO: Privat
LEGESPESIALIST I INFEKSJONSMEDISIN: Per Åkesson. FOTO: Privat Vis mer

Smitter via luft eller nærkontakt

– De fleste smittes via luftbåren smitte, eller ved å ha nærkontakt med en influensasyk person. Noen kan også smittes ved å ta på dørhåndtak, andres mobiltelefoner, og så videre, sier Åkesson.

Mette Fagernes, sykepleier, PHD og seniorrådgiver ved Avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet, understreker hvor lite som skal til før man smittes:

– De fleste smittes trolig i forbindelse med at det hostes og nyses av personer som er syke med influensa – disse dråpene kan man lett puste inn, derfor er det vanskelig å beskytte seg mot smitte. Dråpene kan også havne på miljøet rundt den syke, og da kan vi smittes om vi kommer i kontakt med disse dråpene.

LES OGSÅ: Influensa: Komplikasjoner

De fleste er smittsomme noen dager etter at man har blitt frisk

Man antar at en person som er smittet med influensa, er smitteførende i omtrent ett døgn før sykdomsdebut. Det tar cirka to dager fra man selv er smittet, til sykdommen bryter ut. (inkubasjonstid)

image: Råd til deg med influensa

Råd til deg med influensa

– Etter at man føler seg frisk, vil man som regel være smittsom i tre til fem dager. Barn og personer med svekket immunforsvar kan smitte i flere dager.

Hvordan unngå å bli smittet av noen man bor sammen med?

Hvordan kan man unngå å bli smittet om man bor sammen med en som er syk?

– Det kan være vanskelig å unngå smitte når man har små barn. Man bør prøve å holde en viss avstand, men det er ikke så lett om barna er små. Det beste man kan gjøre for å unngå å bli syk selv, er å være nøye med håndhygienen, råder Fagernes.

Personer som er syke med influensa oppfordres til å bruke et papirlommetørkle når man hoster/nyser, i tillegg til å vaske hendene grundig etterpå. Om du ikke har et lommetørkle tilgjengelig, bør du hoste/nyse i armkroken. Da unngår man å få masse virus på hendene, som kan spres videre til alt man tar på.

LES OGSÅ: Symptomer på influensa som bør tas på alvor

Det er visse grupper som anbefales å ta influensavaksinen:

Influenasvaksinen anbefales også til helsepersonell som har pasientkontakt, husstandskontakter til immunsupprimerte pasienter og svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser. (Kilde: FHI)

Det er svært viktig at personer i disse risikogruppene tar den årlige influensavaksinen, ifølge Fagernes.

– Influenasvaksinen er det mest effektive tiltaket vi har for å forebygge influensa, derfor anbefaler vi den til alle som er innenfor disse risikogruppene.

image: Hvor lenge er man smittsom?

Covid-19

Hvor lenge er man smittsom?

LES OGSÅ: Forkjølelse eller influensa – hva er forskjellen?