Råd til deg som har blitt smittet med influensa

Hvert år blir mange tusen nordmenn smittet med influensa. De fleste blir friske etter en uke, men noen kan bli alvorlig syke og ha behov for behandling.

INFLUENSA: Noen har allerede fått influensa, mens mange av oss kan forvente å bli syke ved juletider og ukene etter. Det finnes ingen mirakelkur, men noen tiltak kan settes i gang for å forbedre situasjonen. FOTO: NTB Scanpix
INFLUENSA: Noen har allerede fått influensa, mens mange av oss kan forvente å bli syke ved juletider og ukene etter. Det finnes ingen mirakelkur, men noen tiltak kan settes i gang for å forbedre situasjonen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gjennomsnittlig vil 5-10 prosent av alle voksne, og 20-30 prosent av alle barn smittes med influensa hver sesong. Influensasesongen når vanligvis en topp ved jul og nyttår, som varer i omkring 12 uker.

Influensa smitter veldig lett, derfor kan det være vanskelig å unngå å bli syk – med mindre du vaksinerer deg. I gjennomsnitt er det 900 nordmenn som dør hvert år på grunn av alvorlig influensasykdom, derfor er det viktig at alle som er i risikogruppene tar influensavaksinen.

Sesonginfluensaen i år forventes å nå en topp i 2021.

Hold deg hjemme og ta det med ro

Om du allerede har blitt syk, er det ikke så mye å få gjort, annet enn å ta det med ro:

– Ta tiden til hjelp, og ta hensyn til at du er syk. Det er viktig at personen som er syk, tar sin del av ansvaret for å forhindre spredning av viruset. Jeg vil anbefale at man holder seg hjemme, hoster/nyser i armkroken, og vasker hendene grundig etterpå, sier Mette Fagernes.

Mette Fagernes er sykepleier, PHD og seniorrådgiver ved Avdeling for resistens- og infeksjonsforebygging ved Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ: Influensa – komplikasjoner

LEGESPESIALIST I INFEKSJONSMEDISIN: Per Åkesson
LEGESPESIALIST I INFEKSJONSMEDISIN: Per Åkesson Vis mer

For enkelte er det nødvendig med medisiner

– Du kan lindre symptomene med Paracet eller Ibux, og sørge for å få nok hvile. Det er også viktig å drikke mye vann.

Dersom du er i risikogruppen for å bli alvorlig syk av influensa, bør du få behandling med antivirale medisiner, sier Per Åkesson, legespesialist i infeksjonsmedisin.

Dersom antivirale medisiner skal ha effekt, bør behandling iverksettes senest 48 timer etter sykdomsdebut. Da kan du redusere sykdomsvarigheten med én til to dager. Dersom du starter tidlig, kan sykdomsperioden forkortes med tre dager.

– Personer som i utgangspunktet er friske, tåler en runde med influensa, men det finnes alltid en risiko for å få bakterielle sekundærinfeksjoner. Se an allmenntilstanden – om du er i en risikogruppe eller merker at allmenntilstanden blir kraftig redusert, vil jeg anbefale å oppsøke lege, sier Fagernes.

Du bør alltid oppsøke lege dersom:

  • Du er dehydrert (tørr i munn og sjelden vannlating)
  • Oppkast og problemer med å holde på væske
  • Rask eller anstrengt respirasjon

Du bør ringe 113 dersom:

  • Du har vanskeligheter med å puste, eller har smerter i brystet
  • Du får blå/lille farge på leppene
  • Du får anfall med kramper

Kilde: FHI

LES OGSÅ: Symptomer på influensa som bør tas på alvor

Prøv å unngå spredning av smitte

Dersom noen du bor sammen med er smittet, bør du holde avstand om det er mulig, kaste brukte papirlommetørkler og annet avfall den syke har brukt, og sørge for å ha desinfeksjonsmiddel stående fremme. Nattbord eller andre overflater som er i nærheten av personen som er syk, bør vaskes regelmessig. Alle som bor sammen, bør være ekstra nøye med håndhygienen under sykdomsperioden, for å unngå kontaktsmitte.

Når kan man gå tilbake til jobb?

– Når man føler seg frisk, kan man gå på jobb. Man er som regel smittsom i én dag før, og tre til fem dager etter sykdomsdebut – så dersom man har holdt seg hjemme i minimum fem dager, skal man ikke lenger kunne smitte andre, sier Fagernes.

Som regel vil du bli frisk i løpet av en uke. Noen kan allikevel oppleve at nye plager dukker opp, slik som for eksempel lungebetennelse. Slapphet og hoste vil ofte vedvare i mer enn to uker, og noen er slappe i flere uker før man er tilbake i god form.

LES OGSÅ: Forkjølelse eller influensa –hva er forskjellen?

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer