Influensatoppen er ennå ikke nådd

Alt du trenger å vite om årets influensaepidemi.

Influensa Foto: All Over Press
Influensa Foto: All Over Press Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

– Det er betydelig mer influensa i år enn i fjor. Sammenligner man influensasesongen med tidligere år, er årets influensaepidemi foreløpig av middels størrelse, sier Ragnhild Tønnessen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet til Lommelegen.no.

Folkehelseinstituttet måler andel av legekonsultasjoner hvor pasientene får diagnosen influensa. Utbruddsgrensen er satt til 1,4 prosent. Når det går over dette tallet, er det et influensautbrudd.

– På landsbasis ligger vi nå på 2,6 og har det vi kaller en middels influensaepidemi. Slik det har sett ut nå, tror vi at vi vil nå en topp i epidemien i løpet av et par uker. Alle tallene peker fortsatt oppover, forklarer Tønnessen.

Det er også stor forskjell på fylkene.

– I uke syv var Hordaland oppe i 3,5. Oslo og Akershus er begge på over 3. Det er altså høy influensaaktivitet i disse områdene, forteller seniorrådgiveren.

LES OGSÅ: Dette er god håndhygiene

– Vask deg ofte på hendene

– Hva kan du gjøre for å beskytte deg mot influensa?

– Influensaepidemien kommer hvert år, spesielt der hvor det oppholder seg mye folk. Det beste du kan gjøre er å oppføre deg som vanlig, og være nøye med å vaske deg ofte på hendene, råder Tønnessen.

Hun forteller at risikogruppene bør vaksinere seg. Spesielt nå haster det å få tatt vaksinen.

– Det er for lav vaksinasjonsdekning i forhold til det som er ønskelig, sier Tønnessen.

Risikogruppene er: Eldre over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, barn og voksne med kroniske sykdommer eller nedsatt immunforsvar, gravide i 2. og 3. trimester og helsepersonell.

LES OGSÅ: Åtte vanlige misoppfatninger av vaksiner

Er det influensa eller bare en forkjølelse?

På spørsmål om det er vanskelig å skille en kraftig forkjølelse fra en influensa, svarer Tønnessen:

– Jeg tror nok at symptomene går over i hverandre. Noen får en klassisk influensa med feber, muskelverk og hoste, men influensaen kan også arte seg mildere hos andre - og da kan det være vanskelig å skille dem fra hverandre.

Det er faktisk en stor del av befolkningen som får en såkalt subklinisk infeksjon.

– Denne infeksjonen gir ikke symptomer. Det finnes mange grader av influensa, påpeker hun.

LES OGSÅ: Er dette en influensa? Se hva legen svarer

Influensa smitter slik

Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker. Inkubasjonstiden fra smitte til symptomer er vanligvis to dager. Smittefaren er størst dersom den som er smittet hoster eller nyser rett på en annen person, slik at viruset overføres til den friskes slimhinner.

Viruset kan leve et par timer utenfor kroppen, og kan også overføres indirekte via hender og gjenstander, ifølge fhi.no

Årlig får 5-15 prosent av befolkningen influensa. De som er smittet og ikke får influensasymptomer, kan likevel smitte andre.

LES OGSÅ: Alt om influensa

Når bør du kontakte lege?

Hvis du får influensa og er i risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdom av influensa, bør du ringe fastlege eller legevakt for å få nødvendig behandling og oppfølging.

Ifølge fhi.no bør du alltid kontakte lege hvis tilstanden til den som er syk forverrer seg. Ring legen straks dersom den syke:

  • har tegn på å være uttørret, som tørrhet i munnen og særlig sparsom vannlating
  • kaster opp og har problemer med å holde på drikke slik at det er fare for uttørring
  • får svært rask eller anstrengt respirasjon

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer