Influensasesongen 2019-2020: Dette vet vi

Influensautbruddet begynte i jula.

INFLUENSA: Årets influensasesong er i gang, men det er ennå for tidlig å si hvordan sesongen vil utvikle seg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INFLUENSA: Årets influensasesong er i gang, men det er ennå for tidlig å si hvordan sesongen vil utvikle seg. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vinterens influensautbrudd gikk i gang i uke 52. I uke 1 fikk 1,4 prosent av dem som gikk til legen i Norge diagnosen influensalignende sykdom. Dette regnes som lavt nivå, men datagrunnlaget fra uke 1 er ufullstendig grunnet høytiden, opplyser Folkehelseinstituttet (fhi) i en rapport.

De forventer en ytterligere økning i antall influensasyke i tiden som kommer. Utbrudd som starter rundt jul har ofte utbruddstopp i februar/mars, ofte etter en viss stagnasjon i første halvdel av januar. Hvor stort utbruddet vil bli, og når det når høydepunktet kan ikke fhi forutse ennå.

Det er fortsatt ikke for sent å ta vaksinen. Fhi har til nå sendt ut over 811 000 doser til målgruppene for vaksinasjon, noe som er en økning på over 13 prosent fra forrige sesong.

To ulike virus

Uke 40 markerte starten på årets influensasesong som varer helt til uke 20 neste år. Ifølge en overvåkningsrapport fra fhi, fikk 23 stykker påvist sykdommen den første uka. Dette er noe høyere enn ved starten av tidligere sesonger.

- Vi har bare hatt sporadiske tilfeller av influensa foreløpig, og det er for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg videre, sa Karoline Bragstad, virolog og fungerende avdelingsleder for influensa ved fhi, til Lommelegen den gangen.

Avdelingslederen fortalte at de på daværende tidspunkt så to ulike typer influensavirus. Influensa A (H3N2) som i størst grad påvirker eldre mennesker, og influensa B-Victoria som smitter flere yngre.

- Vi vet ennå ikke hvilket virus som vil prege denne sesongen. Begge typene gir influensasykdom, men den enkelte pasient vil ikke kunne merke forskjell, forklarte hun.

image: Hoste hos barn

Hoste hos barn

- Bredere dekning

Tidligere influensavaksiner har vanligvis inneholdt deler fra tre ulike influensavirus. To stammer fra A-virus, og en B-stamme. Årets vaksine inneholder derimot fire virusstammer. Dette gir en bredere dekning og øker sannsynligheten for å treffe riktig virusvariant.

- Man bør ta vaksinen innen starten av desember. Det er da utbruddet vanligvis tar seg opp, og det går gjerne to uker fra vaksinen er tatt til den virker godt. Vaksinerer man seg når det allerede er mye virus i omløp, risikerer man å bli smittet innen effekten av vaksinen er god nok, sa Bragstad.

Hun fortalte at det er få bivirkninger ved influensavaksinen, men noen kan oppleve lokale bivirkninger, som hevelse og ømhet på stikkstedet.

- Opp mot ti prosent kan også få generell sykdomsfølelse og lett feber. Noen forveksler dette med influensa, men reaksjonen er bare et tegn på at kroppen responderer på vaksinen. Det er bra, og følelsen går som regel over etter et par timer, eller dagen etter.

image: Sykelig tretthet - hva kan være årsaken?

Sykelig tretthet - hva kan være årsaken?

Vaksinerings-rekord

Aldri før har så mange vaksinert seg mot influensa i Norge. De siste to åra har influensavaksinedoser som blir levert fra FHI økt med 60 prosent. Nærmere 860 000 doser influensavaksine ble distribuert sist vinter. Forhåndsbestillinger for kommende sesong er allerede oppe i omkring 700 000 doser, opplyser FHI på egen nettside.

- Vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell er doblet de siste to åra, og er nå oppe på 34 prosent. I enkelte helseforetak er vaksinasjonsdekningen langt høyere enn gjennomsnittet. Noen har til og med nådd målet på 75 prosent dekning, sier Bragstad.

Vanlige symptomer

De vanligste symptomene ved influensa er høy feber og vondt i kroppen. Mange får også luftveissymptomer, magesmerter og diaré.

- Influensaviruset er et virus som kan ramme på mange forskjellige måter, men det er en kraftigere og mer alvorlig sykdom enn en vanlig forkjølelse. Det er ikke så ofte vi får det, men når det først slår til, blir vi skikkelig reduserte, opplyste Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til Lommelegen tidligere i år.

Mange forveksler influensa med en vanlig forkjølelse, men dersom det er influensa, vil man få kraftigere symptomer. Allmenntilstanden blir ofte betydelig redusert ved en influensa enn ved en forkjølelse.

image: Råd til deg med influensa

Råd til deg med influensa

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-