Influensasesongen 2019-2020: Dette vet vi

Influensautbruddet begynte i jula. Uke ni nådde utbruddet toppen.

INFLUENSA: Årets influensasesong har vært relativt mild, men rammet barn og unge hardere enn normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
INFLUENSA: Årets influensasesong har vært relativt mild, men rammet barn og unge hardere enn normalt. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Sesongens influensautbrudd ser ut til å ha nådd toppen, melder Folkehelseinstituttet (fhi). De henviser til tall fra ukesrapporten for uke ni, og skriver at selv om sesongen har så langt vært relativt mild, har den rammet barn og unge hardere enn vanlig.

− Selv om det generelt sett har vært en mild sesong for mange, har andelen barn og unge blant de innlagte vært høyere enn normalt. Når det gjelder eldre har det vært færre innlagte denne sesongen, sier Karoline Bragstad, fungerende seksjonsleder ved Folkehelseinstituttet.

Hittil har drøyt 61 050 personer fått diagnosen influensa av fastlege og legevakt, mens i underkant 2300 personer har vært innlagt på sykehus med influensa. Selv om fhi forventer at antall smittede vil synke fremover, skriver de at det fortsatt vil være mye influensa i omløp i flere uker til.

To ulike virus

Uke 40 markerte starten på årets influensasesong som varer helt til uke 20 2020. Ifølge en overvåkningsrapport fra fhi, fikk 23 stykker påvist sykdommen den første uka. Dette er noe høyere enn ved starten av tidligere sesonger.

- Vi har bare hatt sporadiske tilfeller av influensa foreløpig, og det er for tidlig å si hvordan dette vil utvikle seg videre, sa Karoline Bragstad, virolog og fungerende avdelingsleder for influensa ved fhi, til Lommelegen den gangen.

Avdelingslederen fortalte at de på daværende tidspunkt så to ulike typer influensavirus. Influensa A (H3N2) som i størst grad påvirker eldre mennesker, og influensa B-Victoria som smitter flere yngre.

- Vi vet ennå ikke hvilket virus som vil prege denne sesongen. Begge typene gir influensasykdom, men den enkelte pasient vil ikke kunne merke forskjell, forklarte hun.

- Bredere dekning

Tidligere influensavaksiner har vanligvis inneholdt deler fra tre ulike influensavirus. To stammer fra A-virus, og en B-stamme. Årets vaksine inneholder derimot fire virusstammer. Dette gir en bredere dekning og øker sannsynligheten for å treffe riktig virusvariant.

- Man bør ta vaksinen innen starten av desember. Det er da utbruddet vanligvis tar seg opp, og det går gjerne to uker fra vaksinen er tatt til den virker godt. Vaksinerer man seg når det allerede er mye virus i omløp, risikerer man å bli smittet innen effekten av vaksinen er god nok, sa Bragstad.

Hun fortalte at det er få bivirkninger ved influensavaksinen, men noen kan oppleve lokale bivirkninger, som hevelse og ømhet på stikkstedet.

- Opp mot ti prosent kan også få generell sykdomsfølelse og lett feber. Noen forveksler dette med influensa, men reaksjonen er bare et tegn på at kroppen responderer på vaksinen. Det er bra, og følelsen går som regel over etter et par timer, eller dagen etter.

Vaksinerings-rekord

Aldri før har så mange vaksinert seg mot influensa i Norge. De siste to åra har influensavaksinedoser som blir levert fra FHI økt med 60 prosent. Nærmere 860 000 doser influensavaksine ble distribuert sist vinter. Forhåndsbestillinger for kommende sesong er allerede oppe i omkring 700 000 doser, opplyser FHI på egen nettside.

- Vaksinasjonsdekningen blant helsepersonell er doblet de siste to åra, og er nå oppe på 34 prosent. I enkelte helseforetak er vaksinasjonsdekningen langt høyere enn gjennomsnittet. Noen har til og med nådd målet på 75 prosent dekning, sier Bragstad.

Vanlige symptomer

De vanligste symptomene ved influensa er høy feber og vondt i kroppen. Mange får også luftveissymptomer, magesmerter og diaré.

- Influensaviruset er et virus som kan ramme på mange forskjellige måter, men det er en kraftigere og mer alvorlig sykdom enn en vanlig forkjølelse. Det er ikke så ofte vi får det, men når det først slår til, blir vi skikkelig reduserte, opplyste Petter Brelin, leder i Norsk forening for allmennmedisin, til Lommelegen tidligere i år.

Mange forveksler influensa med en vanlig forkjølelse, men dersom det er influensa, vil man få kraftigere symptomer. Allmenntilstanden blir ofte betydelig redusert ved en influensa enn ved en forkjølelse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer