Antall tilfeller med influensa i Norge er raskt stigende, med økende forekomst av både antall positive tester og antall sykehusinnlagte. Samtidig er det fremdeles mange som blir smittet med koronavirus, og omikronvarianten utgjør de aller fleste tilfellene.
Men hvordan vet man om man er smittet med influensa eller korona? Er det mulig å skille de to sykdommene fra hverandre?
Symptomer på influensa og korona
Influensa og korona skyldes begge infeksjon med virus, og kan begge føre til infeksjon i luftveiene. Mange mennesker opplever få eller ingen symptomer både ved influensa og korona, men begge sykdommene kan potensielt medføre alvorlig sykdom, særlig for mennesker som tilhører sårbare grupper.

Tegnene på influensa
Influensa og korona har mange av de samme symptomene, som inkluderer følgende:
- Hoste
- Rennende nese
- Muskel -og leddsmerter
- Påvirket allmenntilstand
- Sår hals
- Hodepine
- Feber
- Utmattelse
- Oppkast og diaré hos barn
- Endring i smak -og luktesans kan forekomme ved begge sykdommer, men er hyppigst ved koronainfeksjon.
Hvordan skille influensa fra korona?
Da symptomene er svært like ved både influensa og korona, er det nærmest umulig å skjelne dem bare på sykdomsforløpet.
Den eneste måten man med sikkerhet kan konstatere om man har influensa eller korona er å teste seg.
Man kan teste seg for korona ved å ta en hurtigtest. Ved negativ test bør man gjenta koronatesten i noen dager for å være sikker på at det ikke dreier seg om en falsk negativ test.
Hvis testen flere ganger er negativ, kan det være man er smittet med influensavirus i stedet. Hvis man har milde til moderate symptomer behøver man ikke oppsøke lege av den grunn, da de fleste blir friske i løpet av kort tid.
Hvis man derimot tilhører en risikogruppe eller opplever alvorlige symptomer, bør man kontakte legen for å få bekreftet smitte med influensaviruset. Dette gjør man normalt ved å ta en virusprøve fra svelget.

Symptomer, men negativ test. Dette bør du gjøre
Influensa og korona samtidig
Det er mulig å pådra seg influensa og korona samtidig. Det er ikke uventet at noen blir smittet med to infeksjoner parallelt når flere luftveisvirus sirkulerer samtidig og med høyt smittetrykk. FHI vurderer likevel at det vil dreie seg om få tilfeller.
Den mest effektive måten å beskytte seg mot både influensa og korona er vaksinasjon, og det er ikke for sent.
Influensavaksinasjon er fortsatt aktuelt for de som risikerer alvorlig sykdom. Dette gjelder eldre mennesker, de minste barna og personer med underliggende risikotilstander. Gravide og helsepersonell blir også tilbudt influensavaksine.
I tillegg bør man følge FHIs anbefalinger om koronavaksinasjon, og bli vaksinert dersom man ikke allerede er det.
Utover vaksinasjon er det viktig at man holder en god hygiene med hyppig håndvask og bruk av håndsprit. Hvis det er mulig bør man unngå nærkontakt til syke, og man bør holde seg hjemme mens man er syk.
Flere tilfeller med influensa, og færre med korona
FHI vurderer at vinterbølgen med covid-19 ser ut til å være på retur i Norge. De siste ukene er det registrert et kraftig fall i både sykehusinnleggelser og dødsfall.

6 årsaker til tørrhoste
Man regner med at om lag halvparten av befolkningen nå har vært smittet med korona. I tillegg er over 90 % av den voksne befolkningen grunnvaksinert med to doser, og over 90 % av de over 65 år har mottatt tre doser. Med andre ord er det en stigende immunitet mot korona i samfunnet.
I motsetning forventer FHI en økende spredning av influensa i april. Immuniteten i befolkningen er sannsynligvis lavere enn normalt på grunn av lite sirkulasjon av influensa de siste sesongene, og det er blant annet flere barn som aldri har møtt influensavirus før.
Når skal man søke lege?
Hvis man opplever alvorlige symptomer på sykdom bør man kontakte lege uansett om man er smittet med korona eller influensa, da det kan kreve medisinsk behandling og sykehusinnleggelse.
Hvis man har milde til moderate symptomer på influensa, men tilhører en risikogruppe bør man også oppsøke lege, da tidlig antiviral behandling mot influensa kan være aktuelt til personer i risikogrupper.

10 årsaker til forkjølelse som ikke går over
Kilder:
1) FHI: fakta om influensa 2) WHO: similarities and differences between covid-19 and Influenza 3) FHI: risiko ved covid-19 epidemien og influensaepidemien i Norge 4) Lommelegen: hva vet vi om senbivirkninger etter koronavaksinen