Hvordan smitter influensa?

Det er tre smittemåter for influensavirus. Hvis du forstår hvordan det smitter, blir det enklere å huske hvordan du kan beskytte deg.

GELENDER PÅ RULLETRAPP OG VIRUS I LUFTEN: Influensavirus smitter både ved berøring og ved innpust av virus. Foto: frank60 og metamorworks / Shutterstock / NTB
GELENDER PÅ RULLETRAPP OG VIRUS I LUFTEN: Influensavirus smitter både ved berøring og ved innpust av virus. Foto: frank60 og metamorworks / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Overvåkingen viser at influensaaktiviteten i Norge er økende, og mange vil denne påsken oppleve å bli smittet.

LES OGSÅ: Symptomer ved influensa som bør tas på alvor

Hvordan smitter influensa?

Influensaviruset smitter mellom mennesker på tre måter: Dråpesmitte, luftsmitte og kontaktsmitte. Hvis du skjønner måten influensa smitter på, blir det lettere å beskytte seg.

Dråpesmitte

Hvis man blir smittet via dråper vil det si at en person som har influensavirus i kroppen hoster eller nyser, føre dråper fra luftveiene som en luftsky inn i et rom eller et område hvor andre mennesker befinner seg.

Influensaviruset slynges ut med dråpene, og kan pustes inn av andre mennesker. Viruset setter seg i slimhinnene i nese eller munn. Slik blir man ofte smittet.

SEKS FAKTA OM INFLUENSA: Hvilke symptomer har det? Hvordan smitter influensa og hvordan skille fra korona? Video: Lommelegen/Lofthus Vis mer

Luftsmitte

Luftsmitte foregår på akkurat samme måte som dråpesmitte, men det er noen nyanser. Dråpene er mindre enn 5 mikrometer, det vil si 0.005 millimeter og kalles aerosoler. Siden de er så små kan de holde seg mye lengre i luften, og bevege seg over større avstander, enn dråper som er litt større.

Noen eksempler på dråpesmitte og luftsmitte:

  • Du sitter i nærheten av en person som hoster på bussen. Du puster inn dråper eller aerosoler med smitte.
  • Du går inn i et rom. Fem minutter tidligere var det en person som nøs i rommet. Du puster inn aerosoler og blir smittet.

Kontaktsmitte

Kontaktsmitte vil si at man ved å ta på enten en person som er syk, eller gjenstander, kan bli smittet. Deretter må viruset finne veien fra hånden din til munn eller nese, for at du skal bli smittet av influensa.

SMITTESTED: Dørhåndtak er et klassisk sted hvor virus kan overleve en viss stund. Foto: Kapustin Igor / Shutterstock / NTB
SMITTESTED: Dørhåndtak er et klassisk sted hvor virus kan overleve en viss stund. Foto: Kapustin Igor / Shutterstock / NTB Vis mer

Noen eksempler:

  • En som har influensa hoster i hånden sin. Etterpå åpner han/hun en dør.
    Noen timer etterpå kommer du og berører det samme dørhåndtaket hvor det fortsatt befinner seg influensavirus. Etter du tok på dørhåndtaket fører du hånden til munn eller nese og slik kommer viruset inn i kroppen din og du blir smittet.
  • Du kysser kjæresten din. Viruset overføres direkte fra munn til munn.
  • Du stryker barnet ditt på kinnet. Etterpå fører du hånden til munn eller nese og du blir smittet.

Det er ikke alltid at man vet at man har viruset i kroppen

Når man er syk, er man ofte bevisst på at man kan smitte andre og gjør hva man kan for å unngå dette. Men man kan også ha influensaviruset i kroppen uten å vite om det og uten å ha symptomer.

Når smitter influensa?

Når du får influensa kan du smitte andre dagen før symptomene kommer, og i tre-fem dager etterpå. Fra du blir smittet til du får symptomer (inkubasjonstid) er vanligvis to dager, men varierer med en til fire dager. (1)

Hva kan man gjøre for å unngå smitte?

Det er ikke alltid mulig å beskytte seg mot smitte. Men det er flere ting du kan gjøre som reduserer risikoen. Folkehelseinstituttet sine råd er:

  • Ha god håndhygiene og hold hendene rene. Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.
  • Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser – det forebygger luft og dråpesmitte. Kast lommetørkleet, og vask hendene etterpå.
  • Hvis mulig, unngå nærkontakt med andre personer når du er syk, for å unngå smitte.
  • Hold deg hjemme mens du er syk.
  • Hvis du er i risikogrupper, er gravid, bor på sykehjem eller er helsepersonell, anbefales influensavaksinen.

Kilder:

1) FHI: Fakta om influensa 2) Dagens Medisin; Dråpesmitte versus luftsmitte 3) FHI: Influensasesongen 2021-2022

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer