Overvåkingen viser at influensaaktiviteten i Norge er økende, og mange vil denne påsken oppleve å bli smittet.
LES OGSÅ: Symptomer ved influensa som bør tas på alvor
Hvordan smitter influensa?
Influensaviruset smitter mellom mennesker på tre måter: Dråpesmitte, luftsmitte og kontaktsmitte. Hvis du skjønner måten influensa smitter på, blir det lettere å beskytte seg.
Dråpesmitte
Hvis man blir smittet via dråper vil det si at en person som har influensavirus i kroppen hoster eller nyser, føre dråper fra luftveiene som en luftsky inn i et rom eller et område hvor andre mennesker befinner seg.
Influensaviruset slynges ut med dråpene, og kan pustes inn av andre mennesker. Viruset setter seg i slimhinnene i nese eller munn. Slik blir man ofte smittet.
Luftsmitte
Luftsmitte foregår på akkurat samme måte som dråpesmitte, men det er noen nyanser. Dråpene er mindre enn 5 mikrometer, det vil si 0.005 millimeter og kalles aerosoler. Siden de er så små kan de holde seg mye lengre i luften, og bevege seg over større avstander, enn dråper som er litt større.
Noen eksempler på dråpesmitte og luftsmitte:
- Du sitter i nærheten av en person som hoster på bussen. Du puster inn dråper eller aerosoler med smitte.
- Du går inn i et rom. Fem minutter tidligere var det en person som nøs i rommet. Du puster inn aerosoler og blir smittet.
Kontaktsmitte
Kontaktsmitte vil si at man ved å ta på enten en person som er syk, eller gjenstander, kan bli smittet. Deretter må viruset finne veien fra hånden din til munn eller nese, for at du skal bli smittet av influensa.

Noen eksempler:
- En som har influensa hoster i hånden sin. Etterpå åpner han/hun en dør.
Noen timer etterpå kommer du og berører det samme dørhåndtaket hvor det fortsatt befinner seg influensavirus. Etter du tok på dørhåndtaket fører du hånden til munn eller nese og slik kommer viruset inn i kroppen din og du blir smittet. - Du kysser kjæresten din. Viruset overføres direkte fra munn til munn.
- Du stryker barnet ditt på kinnet. Etterpå fører du hånden til munn eller nese og du blir smittet.
Det er ikke alltid at man vet at man har viruset i kroppen
Når man er syk, er man ofte bevisst på at man kan smitte andre og gjør hva man kan for å unngå dette. Men man kan også ha influensaviruset i kroppen uten å vite om det og uten å ha symptomer.

Hvordan vet jeg at jeg har influensa?
Når smitter influensa?
Når du får influensa kan du smitte andre dagen før symptomene kommer, og i tre-fem dager etterpå. Fra du blir smittet til du får symptomer (inkubasjonstid) er vanligvis to dager, men varierer med en til fire dager. (1)
Hva kan man gjøre for å unngå smitte?
Det er ikke alltid mulig å beskytte seg mot smitte. Men det er flere ting du kan gjøre som reduserer risikoen. Folkehelseinstituttet sine råd er:
- Ha god håndhygiene og hold hendene rene. Bruk såpe og vann eller alkoholbasert hånddesinfeksjonsmiddel.
- Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser – det forebygger luft og dråpesmitte. Kast lommetørkleet, og vask hendene etterpå.
- Hvis mulig, unngå nærkontakt med andre personer når du er syk, for å unngå smitte.
- Hold deg hjemme mens du er syk.
- Hvis du er i risikogrupper, er gravid, bor på sykehjem eller er helsepersonell, anbefales influensavaksinen.

Influensa eller korona? Slik skiller du dem fra hverandre
Kilder:
1) FHI: Fakta om influensa 2) Dagens Medisin; Dråpesmitte versus luftsmitte 3) FHI: Influensasesongen 2021-2022