Flere helsearbeidere tar influensavaksinen

Tidligere har så få som én av ti helsearbeidere tatt influensavaksinen. Antallet stiger hvert år, noe som er svært viktig for å unngå at pasienter smittes.

INFLUENSAVAKSINE: I forrige sesong, 2018-2019, var det 34 prosent av helsepersonell som tok vaksinen, mot 28 prosent sesongen før. Foto: NTB Scanpix
INFLUENSAVAKSINE: I forrige sesong, 2018-2019, var det 34 prosent av helsepersonell som tok vaksinen, mot 28 prosent sesongen før. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Årets influensasesong nærmer seg, noe som betyr at cirka 10 prosent av befolkningen vil smittes. Gjennomsnittlig vil man få sesonginfluensa hvert tiende år.

Det tar vanligvis to døgn fra smitte, til de første symptomene dukker opp. Symptomene kommer brått, med feber, hodepine og smerte i muskler og ledd. Mange får også tett nese, sår hals, hoste og/eller ubehag i bryst. Noen får også dårlig matlyst, magesmerter og oppkast.

Noen får svært nedsatt allmenntilstand, mens andre har influensa uten at de vet om det. Men man kan allikevel smitte andre.

Tidligere tall viser at langt ifra alle helsearbeidere vaksinerer seg mot influensa. Dette til tross for at man som helsearbeider har høyere risiko for å bli smittet, sammenlignet med voksne som ikke arbeider i helsesektoren, ifølge FHI. Tilbudet er også gratis for alle med pasientkontakt.

Kardiolog Wasim Zahid jobber på Drammen sykehus, og han er en av dem som tar influensavaksinen hvert år.

- Jeg tar vaksinen for å beskytte pasientene mine, og for å holde meg frisk, slik at jeg kan komme på jobb og behandle de som er syke.

TAR VAKSINEN HVERT ÅR: Kardiolog Wasim Zahid tar influensavaksinen hvert år, for å holde seg frisk, og unngå at pasienter smittes. Foto: Privat
TAR VAKSINEN HVERT ÅR: Kardiolog Wasim Zahid tar influensavaksinen hvert år, for å holde seg frisk, og unngå at pasienter smittes. Foto: Privat Vis mer

Antallet stiger hvert år

Siri Helene Hauge, overlege og spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, forklarer at de er fornøyd med at antall helsepersonell som vaksinerer seg, stiger år for år.

OVERLEGE: Siri Helene Hauge. Foto: Privat
OVERLEGE: Siri Helene Hauge. Foto: Privat Vis mer

- Målet er minimum 75 prosent vaksinasjonsdekning i målgruppene for vaksinasjon, sier hun.

- Hvor mange har tatt vaksinen hittil denne sesongen?

- Det er vanskelig å svare på dette spørsmålet så tidlig i sesongen, siden vaksinasjonen fortsatt pågår. Vi får heller ikke inn løpende rapporter om disse tallene, sier Hauge.

I forrige sesong, 2018-2019, var det 34 prosent av helsepersonell som tok vaksinen, mot 28 prosent sesongen før.

- Vi ser at tallet stiger for hver sesong, og det er svært gledelig. Vi har også sendt ut rekordmange vaksiner i år, så det lover godt for vaksinasjonsdekningen, sier Hauge.

LES OGSÅ: Forkjølelse eller influensa - hva er forskjellen?

Årsaker til at mange ikke vaksinerer seg

- Hva er årsaken til at noen fortsatt vegrer seg for å ta vaksinen?

- Årsaken til at noen fortsatt vegrer seg kan være at de tror vaksinen har mange bivirkninger; det kan være at de synes at de tåler influensa, uten å tenke på at de kan smitte pasientene. Noen steder vil også tilgjengelighet og tilrettelegging på arbeidsplassen være av betydning, sier Hauge, og fortsetter:

- Spesielt på sykehus har det blitt enklere å vaksinere seg de siste årene, og det kan nok forklare noe av økningen vi ser. I tillegg tror vi det er viktig med god, faglig informasjon til helsepersonell om vaksinen og sykdommen.

Årets influensavaksine beskytter mot fire typer virus – i motsetning til fjorårets, som beskyttet mot tre typer.

God fremgang

- Det er gledelig å meddele at over 75 prosent av de ansatte på Haukeland har tatt influensavaksinen så langt denne sesongen. Det er god fremgang, sier Rebecca Cox, leder av Influensasenteret og professor ved universitetet i Bergen.

Cox trekker frem hvorfor det er viktig at helsepersonell med pasientkontakt vaksinerer seg mot influensa:

  • Det beskytter pasientene mot influensa
  • Du beskytter deg selv og din familie mot influensa
  • Positiv kostnad/nytteeffekt
  • Beredskapshensyn
  • Kan bidra til mindre bruk av antibiotika

- Hva slags bivirkninger kan man få?

- Vanligste bivirkninger er forbigående smerte, rødhet eller hevelse på injeksjonsstedet, og noen kan få kortvarig feber.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer