Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende sår på underleppen

Spørsmål

Hei....... er en mann på 50 år som har vært sammen med ei dame nå i et halvt år.... ved oralsex med hun får jeg noen ganger blemmer og røde merker på underleppe og hake...... klør ikke..... svir litt..... går over etter 3-4 dager...... hun har testet seg like før vi ble sammen.... ingen kjønnssykdommer..... ingen problemer med penis...... har noen ganger forkjølelsesvirus(herpes)...... tror du det er det?...... er det noe salve jeg kan bruke?...... Hilsen Eivind

Mann 50
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Både ut fra det du forteller om sårene som stadig kommer tilbake på samme sted samt utseendet av sårene på bildet du har vedlagt så er det overveiende sannsynlig at dette dreier seg om en herpesinfeksjon. De aller fleste av oss får overført en herpes simplex type 1 til leppe/munnregionen allerede som små. Imildertid er det slik at de aller fleste ikke gir vesentlige plager;- et lite leppesår eller sår i munnviken kanskje et par ganger i året er hva de fleste opplever og svært mange tenker kanskje ikke at det som ligger til grunn er en herpes type 1. Mange kaller et utbrudd av herpes type 1 for forkjølelsessår.  Sårene kan selvsagt være betinget av bakterier, men det er sjelden at bakterielle sår oppstår på samme sted hele tiden. Det er også mulig at et herpessår gir opphav til en sekundær infeksjon med bakterier, dette kan man eventuelt ta prøver for å finne ut av. 


Det finnes to typer av samme virus, type 1, som er den nevnte og type 2, som er den typen som vanligvis kommer nedentil. Den siste kan også gå temmelig upåaktet hen, spesielt hos kvinner som ofte kan ha andre småplager i og ved skjeden, slik at et ørlite sår ikke assosieres med diagnosen herpes. Imidlertid er det også slik at spesielt herpes 2 kan gi betydligere symptomer nedentil hos enkelte, både når det gjelder hyppighet av utbrudd og omfanget av et utbrudd. Videre så kan disse to infeksjonene bytte plass, slik at man, hvis sårene på eller ved munnen kommer særlig hyppig kanskje faktisk har en herpes type 2 i dette området. Omvendt så kan herpesvuris type 1 komme nedentil og man antar at dette har tiltatt de senere år parallellt med forandringene i seksualadferd, med øket frekvens av oral sex. 


Den vanligste testen av herpes er en direkte sårtest, dvs. at det tas prøve av sårvæsken med en vattpinne og sendes inn tilnærmeste mikrobiologiske laboratorium for herpesdiagnostikk. Denne prøven skiller mellom herpes type 1 og herpes type 2. Kanskje du skulle få fastlegen din eller noen annen lege i primærhelsetjenesten til å ta en slik prøve av deg. Videre så er det kanskje naturlig å snakke med din veninne om dette, kanskje hun ønsker å teste seg også. Hvis hun aldri har opplevd sår enten på leppen eller nedentil så går det an å ta en blodprøve og analysere denne for antistoffer mot begge virustypene. Imidlertid sier denne prøven ikke noe om hvor på kroppen herpes eventuelt har utbrudd. Mange kan gå gjennom livet uten å ha merket noe utbrudd, men likevel ha en herpes. 


Den finnes ingen behandling av herpes som fjerner viruset, men det finnes både salve og tabletter som ved å gjøre utbruddene mildere enn de ellers hadde vært. I sjeldne tilfeller kan en person være svært plaget av spesielt herpes tye 2 nedentil med mange utbrudd i løpet av et år og da kan legen vurdere å sette vedkommende kontinuerlig på tabletter som motvirker utbrudd. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-