Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smitter herpes type 1 ved å dele glass?

Spørsmål

Heisann. Etter en fest hos noen bekjente kom det frem at en av dem hadde Herpes type 1, altså i munnen. Det ble såklart avskrekkende å tenke på og jeg ble etterhvert litt engstelig. Det skjedde ingen fysisk kontakt, annet enn at det mest sannsynlig ble drukket av samme flasker/glass gjennom blant annet smaking av drinker og miksing av glass under diverse drikkeleker. Spørsmålet er om det er mulig å bli smittet av Herpes (eller andre sykdommer) gjennom å drikke av samme flaske eller glass? Hvis vedkommende har utbrudd for tiden, og drikker av en flaske, vil det vel ligge igjen slim fra slimhinnene som man da ville absorbere hvis man drikker fra samme flaske? Takker på forhånd for svar!

Mann 24
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Mer enn halvparten av befolkningen smittes med herpesvirus type 1 på eller ved leppen i barndommen og en stor andel får tilført infeksjonen som unge eller voksne. Herpestype 1 på leppen er således langt fra noen sjelden tilstand, men mange får sjelden eller aldri utbrudd siden herpes type 1 generelt sjelden gir utbrudd. Utbrudd på leppen kan aktiveres av plutselig sterk sol, som i påsken f. eks, febersykdom, plutselige påkjenninger fysisk og psykisk samt en lang rekke andre tilstander og forhold. 


Du spør om det overholdet kan være mulig å bli tilført smitten ved et glass eller en flaske som altså føres opp til leppene. Medisinen sett som fag har vondt for helt å utelukke muligheter for smitte siden et og annet meget sjeldent forekommende tilfelle av smitteoverføring som oftest er dokumentert i et eller flere vitenskapelieg arbeider, men i det daglige er slik overføring ikke det man går rundt og tenker på. Herpes type 1 har som de fleste andre tilstander fremkalt av mikroorganismer en inkubasjonstid, dvs. en viss til mellom smittetidspunkt og utbrudd av manifest sykdom. Når man så for første gang opplever en herpes på leppen er det vanligvis vanskelig å attribuere smitten helt konkret tilbake i tid, leppene er sammen med munnhulen daglig gjenstand betydelig eksponering, herunder drikking av glass. Dessuten vet man aldri om det kan være en herpes en selv har gått og båret på over tid uten at man før gjeldende tidspunkt har registrert noe som kan ha vært et herpesutbrudd. 


Fornuftmessig er det nok kanskje tilrådelig  å være noe tilbakeholdende med kyssing av en person som man kan se har et herpesutbrudd på leppen, men siden det er så mange som har en slik herpes fra før så skal det godt gjøres å gi noen garanti for at en fremmed person ikke kan ha et herpesutbrudd på gang uten at noe vises. Herpes kan utmerket godt overføres i tidlig fase av utbruddet. Utover det er det vanskelig å være bombesikker på at man ikke kan få en herpes i livets forskjellige tilskikkelser. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-