Smerter og ubehag lokalisert nedentil

Spørsmål

Hei! Jeg er en dame på 30 år. Den siste uken har jeg merket en økende smerte og svie i huden rundt ytre kjønnslepper, bak på lårene, setet og på hælen. Smertene kan minne om gnagsår, solbrenthet eller brannsår, men jeg ser verken utslett, rødme eller noe annet på huden. Ikke er jeg solbrent heller. Det er ubehagelig å ha på klær og vanskelig å sove om natten pga ubehaget. Kan nevne at jeg har litt smerter i endetarmen etter en lett forstoppelse i ferien, kan dette ha en sammenheng? Takk for svar

Kvinne 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Slik du beskriver de nyoppståtte, relative kraftige plagene, spesielt smerter lokalisert til hudområder som kan minne om solbrenthet som er såpass plagsom at du har hatt vanskelig for å sove er det mulig at dette kanskje representerer en herpes som kan være er i utbruddsfase og forholdsvis kort tid senere vil vise seg ved ørsmå blemmer i hudområdet som i løpet av timer/dager utvikler seg til et sår. Det er likeledes mulig at en slik herpes ikke medfører sår, noe som kalles et abortivt utbrudd av herpes og som er relativt alminnelig. Forklaringen er her at av en eller annen grunn selve viruset, som under utbruddet vandrer langs nerven som kommer fra nervesystemet i ryggen, plutselig snur, og som pasienten da opplever som at smertene og ubehaget som først har vart kanskje få dager går langsomt tilbake og det hele normaliserer seg. 


Det er ikke så ualminnelig å kunne ha en herpes som aldri har gitt utbrudd eller hvor utbruddene er så små og ubetydelige at pasienten ikke selv forstår eller erkjenner at det forholdsvis kortvarige ubehaget faktisk representerer en herpes. Vi vet fra store undersøkelser at opp til  70 % av alle som blir smittet med herpesvirus type 2, den varianten som kommer nedentil, får smitten fra en som ikke kjenner til at han eller hun har en herpes, som hvis utbruddet så å si snur idet viruset når slimhinnen nedentil, kan overføres nettopp i denne korte tiden. Dette kalles også for et asymptomatisk utbrudd. 


Hvis du nå har fått et sår bør du søke lege for å få tatt en prøve fra såret slik at sikker diagnose kan stilles. Hvis du ikke har fått sår og ubehaget er gått over kan du om noen tid, kanskje ca. 2 måneder ta en blodprøve for antistoffer mot herpesviruset. Hvis det har gått ca. 2 måneder etter dette ubehaget du fikk og prøven er negativ, representerer det du beskriver neppe en herpes, selv om en slik prøve kanskje bør gjentas for å være helt sikker. Hvis ubehaget bare fortsetter uten at det kommer sår må man søke etter eventuell annen årsak enn herpes selvsagt. Hva dette ellers da kan være er det vanskelig å si noe sikkert om uten undersøkelse og prøver samt samtale med deg om eventuell eksposisjon f. eks. i andre land for insekter eller annet som det kunne tenkes å være. I ditt brev nevner du at du har hatt noe besvær med fordøyelsen i ferien, men at det skulle kunne ha noe å gjøre med det du beskriver er kanskje ikke så sannsynlig. Håper dette var til noen hjelp. God bedring !