Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Små sår på penis. Herpes ?

Spørsmål

Hei, Jeg var på stranden i går og badet, var sand over alt. Jeg hadde også sex med samboeren min med kondom. Vi har ikke kjønnssykdommer. Jeg så nå tilfeldig i dag at det har kommet noen røde flekker som nesten ser ut som «grodde sår» men så innen sår i går kveld. Klarer dere å se noe hva dette kan være? Er det bare sår pga sanden i går som ikke var synlige før nå? Er det varmen? Er det noe annet? Det er kun disse flekkene, det svir ikke og det klør ikke.

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildet viser en rekke små sår på et begrenset område på penis. Sårene ser ut til å være i tilheling. Spørsmålet er hva dette kan representere. Du nevner sand siden dere hadde sex på stranden, men at sanden skulle ha noe med dette å gjøre er neppe sannsynlig, selv om det ikke kan utelukkes, insektsbitt f. eks. kunne kanskje være en mulighet, men virker mindre sannsynlig. Utslettet på bildet minner mest om en litt uvanlig herpes. Vanligvis flyter et antall bittesmå blemmer nokså snart sammen til et ømfiendtlig sår, men av og til sitter blemmene et lite stykke fra hverandre og ender ikke opp med et enkelt sår, men med mange små. Området sårene sitter i er dessuten begrenset, hvis det skulle foreligge noen annen årsak ville man forvente at sårene satt på hele penis og ikke bare på en mindre del.

Herpes er svært vanlig i befolkningen;- mer enn halvparten av oss får herpes 1 på leppen i barndommen og undersøkelser viser at mellom 20 og 30 % av oss har herpes 2. Svært mange vet ikke at de har en herpes og en stor del av dem som smittes med herpes får det følgelig fra noen som ikke selv er klar over at de har herpes. Dette har å gjøre med at noen får svært beskjedne utbrudd eller så sjelden at de ikke forbinder det med herpes. Herpes 1 kan lett smitte ved oral sex. Siden dere formodentlig var i solen i forgårs kan utbruddet ha blitt utløst av langvarig og sterk sol, sol er en av de faktorene som kan utløse et herpesutbrudd.

Siden dette er nokså ferskt så kan det kanskje være mulig å få en direkteprøve av sårvæske allerede i dag. Kontakt fastlegen eller annen primærlege eller oppsøk en av de klinikkene som steller med seksuelt overførte sykdommer som f. eks. Olafiaklinikken i Oslo hvisdet da er mulig. Sannsynligvis er det mulig å få en prøve slik at diagnosen eventuelt kan konfirmeres og påvise om dette er en herpes 1 eller herpes 2. Man kan også ta en blodprøve for gjennom en antistoffundersøkelse få undersøkt om dette dreier seg om et primært herpesutbrudd eller om det ikke gjør det. Lykke til og god bedring !