Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Primær herpes simplex

Spørsmål

Har fått påvist herpes genitalis. Har sår på kjønnsleppene og mye utflod som lukter. Var hos legen i går og startet med Valtrex tabletter. Fikk også Xylocain salve jeg skulle smøre på. Dette prøvde jeg i går men det svidde så innmari. Er det vanlig? Ikke syns jeg det hjalp heller. Fikk også beskjed om å ta Ibux og Paracet. Kan jeg ta 400 mg Ibux og 1 gram Paracet samtidig? Hver 6 time? Er det andre tips til lindring? Har hørt om grønnsåpe bad. Hvordan grønnsåpe brukes til det? Siden i går har jeg hatt tyntflytende diare og luft som lukter. Regner med det er pga smertestillende jeg tar. Jeg klarer nesten ikke late vannet da det gjør så forferdelig vondt. I løpet av litt over 1 døgn har jeg tisset 2 ganger. Er det noen tips så dette ikke er så vondt? Har dårlig matlyst og er småkvalm hele tiden da jeg ikke får tømt meg skikkelig med urin. Hatt feber i 3 dager men tror det er bedre. Når kan jeg vente bedring? På forhånd takk for svar:)

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er av og til slik at en primær herpes simplex, som dette nok er siden du vel ikke har hatt det før, kan ha et veldig smertefullt forløp, av og til med feber, som du jo beskriver.  Hvis sårene er utbredt gjør selvsagt flatene som ligger mot hverandre vondt ved nesten enhver bevegelse. Du har begynt med valtrex i går og da er det å håpe at den etterhvert vil gjøre sin virkning, eventuelt kan dosen økes noe hvis virkning uteblir, avhengig av hvilken dosering som er blitt gitt selvsagt.  Xylocain vil kunne dempe smerten, men mange synes nok at det svir når man forsøker å legge den på sårene. Ibux og paracet kombinert er vanlig å gi og doseringen står sannsynligvis på pakningen som du er forskrevet, det er nok best å holde seg til den. 1 g. paracet 4 ganger i døgnet høres nokså mye ut. Utflod som lukter er vanligvis ikke noe symptom som følger den primære herpes, så det bør du nok få undersøkt. Det er videre viktig å følge temperaturen med et termometer.  


Du kan godt forsøke grønnsåpebad, du kan da bruke vanlig flytende grønnsåpe uten tilsetninger, NB ikke med salmiakk!! Du kan bruke en vanlig, litt stor vaskebalje som du fyller med noen liter vann med behagelig temperatur. Tilsett en liten sprut grønnsåpe og spre den i vannet med hendene, vannet føles da litt glatt. Du kan sitte i badet ca. 5 minutter eller litt mer. Det kan absolutt virke lindrende. 


Noe annet spesifikt er det vanskelig å si noe bestemt om, men har ikke de verste smertene gitt seg til i morgen bør du nok kontakte legen igjen. Vanligvis begynner det å gi seg etter noen dager med valtrex og smertestillende. Det med vannlatingen er viktig. Selv om det akkurat nå er veldig vondt å late vannet så må du gjennom det, du må ikke slutte å drikke på grunn av frykt for at det skal gjøre vondt. Bare to ganger i løpet av dagen høres lite ut. Hvis du skulle merke det minste besvær med vannlatingen på den måten at du føler at du skal late vannet, men ikke får det til så må du oppsøke en legevakt eller en akuttmottagelse på et sykehus. En sjelden gang vil det kunne oppstå en neurologisk forstyrrelse slik at du ikke kan få latt vannet og da må du kateteriseres, dvs. helsepersonellet må føre inn et kateter slik at blæren får tømt seg. Dette kalles blæreparese med urinretensjon og er en tilstand som er øyeblikkelig hjelp. 


Vanligvis kan man forvente bedring i løpet av to til tre dager, skjer ikke det bør du kontakte legen igjen. Du trenger ikke frykte at dette skal gjenta seg;- en primær herpes er ofte svært vond og plagsom, men når man eventuelt igjen får et utbrudd så vil det arte seg svært forskjellig fra det du føler nå, det ikke på langt nær så vondt og ubehagelig. Jeg ønsker deg all god bedring !