Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Pilonidalcyste - tvilling

Spørsmål

Hei, er en gutt på 29 år. Mistenker at jeg har pilonidalcyste (tvilling) Har tatt bilde med microskop. Har også et lite sår nedenfor åpningen som jeg har hatt et års tid nå. Greier du å utfra bilde å si hva det er? Bilde er tatt i starten av rompeballene.

Mann 29
Svar

Hei,


Bådet bildet du sendte, og lokalisasjonen på lesjonen, tilsier at dette er pilnoidalsykdom. Akkurat slik du selv mistenkte. 


Tilstanden er nokså vanlig blant ungdommer og unge voksne, og skyldes en betennelse i en talgkjertel. Denne betennelsen utvikler seg til bli en abscess (et bakteriefylt hulrom), og kan senere etterlate seg åpne hulrom, såkalte «sinuser», som igjen kan føre til gjentatte betennelser. Tilstanden kan være svært plagsom dersom man får hyppige tilbakefall. 


Risikoen for pilnoidalsykdom er størst hos personer med stillesittende arbeid som gir mye friksjon mot baken, hos overvektige og dersom hygienen i området ikke er god nok. Det er anbefalt å fjerne hår i området, for å redusere risikoen for nye betennelser.


Dersom det er en akutt betennelse er behandlingen kirurgisk, ved at man skjærer gjennom huden og tømmer ut puss. En pågående betennelse merkes typisk ved hevelse, varme, økende smerter og puss/blod fra såret. Ut i fra bildet du sendte ser det ikke ut som at det er noen akutt betennelse - men det er litt vanskelig å vurdere ut i fra det ene bildet. 


Ved langvarige problemer, slik du beskriver, kan henvisning til kirurg bli aktuelt for en noe større operasjon, der sinusene/hulrommene skjæres bort for å hindre nye betennelser.


Jeg vil anbefale at du tar kontakt med din fastlege for vurdering av tilstanden og videre oppfølging. 

God bedring!


Vennlig hilsen 

Harald M. Dobloug

Lege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-