Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om herpes og virusoverføring

Spørsmål

Hei. Har nylig fått påvist herpesinfeksjon i underlivet. Har sannsynligvis hatt smitten lenge uten å vite det. Er livredd for å spre smitten videre, også på en ikkeseksuell måte. Hvor lenge lever herpesvirus utenfor kroppen? F.eks. på toalettseter, blandebatterier, dørhåndtak? Kan man smittes via håndklær? Kan herpesvirus smitte til andres undertøy om det vaskes sammen i vaskemaskinen? Er det nok å vaske på 60 grader? Er vanlig håndvask nok? Hjelper det å bruke antibac på hender og toalettseter? Legge papir på toalettsetet før bruk? Føler meg som en spedalsk som ikke burde omgås andre mennesker.

Kvinne 41
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpes er en ikke så sjelden tilstand som man kanskje skulle tro;- mer enn 70 % har antistoffer mot herpesvirus type 1, dvs. den typen som er vanlig på leppen og mange har denne typen også nedentil. Videre er det mange som kan ha en herpes nedentil, men som ikke vet det fordi utbruddene er såpass beskjedne at de ikke merker at de har herpes. 


Når det gjelder hvordan herpes overføres er det først og fremst via det sårsekretet som kommer når man får utbrudd. Noen kan også være smittsomme rett før utbruddet kommer og i all hovedsak overføres viruset seksuelt. Du spør i brevet ditt om hvordan du skal forholde deg til andre typer smittemåter, så som toilettseter, håndtak o.l. Kort tid etter utbruddet blir såret dekket av en hinne som generelt består av størknet sårvæske. Denne sårhinnen beskytter såret slik at det etterhvert ikke siver sårvæske fra såret. I tiden man har et sår greier det seg å vaske hendene etter et toilettbesøk f. eks. og ellers ivareta en vanlig normal hygiene. Ekstra beskyttelse av toalettsete er ikke nødvendig medmindre et relativt nytt og åpent sår direkte berører setet og da greier det seg å tørke av setet som man ellers ville ha gjort hvis det skulle ha blitt fuktig under toilettbesøket. 


Herpesviruset lever ikke lenge utenfor kroppen;- det kan ikke eksistere uten nærvær av fuktighet, en viss temperatur, en viss surhetsgrad samt andre faktorer som må være til stede for at et virus skal holde seg i live. Du trenger ikke tenke på at du går rundt og er smittefarlig fordi du har et herpesutbrudd;- viruset overføres ved intim kontakt. Øvrige foranstaltninger trenger du ikke å ta, du kan vaske dine klær sammen med annet tøy og det overføres overhodet ikke fra plagg til plagg i en vaskemaskin, uansett temperatur på vannet. Ta dette helt med ro, du vil ikke overføre viruset til andre på de måter som du spør om.   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-