Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om herpes og oral sex

Spørsmål

Jeg utførte oralsex på en mann og oppdaget dagen etterpå at de små sprekkene jeg hadde fått i munnviken et par dager før ikke var sårsprekker men herpessår. Dette er noe jeg har hatt siden jeg var liten, og pleier kanskje å få ett utbrudd il. året. Det jeg nå er veldig bekymret for er jo da å ha smittet denne mannen med herpes nedentil, siden såret tydeligvis var i et tidlig stadie (og derfor veldig smittsomt, har jeg hørt?). Sånn prosentmessig, hvor stor er sjansen for at han har blitt smittet? Er det NOEN ting du kan si for å "roe" ned bekymringene mine? Jeg syntes det er helt forferdelig om jeg skulle ha smittet han, og iallefall hvis han skjønner at smitten kom fra meg.

Kvinne 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du har rett i at situasjonen du beskriver kan ha medført en viss risiko for overføring av herpesviruset fra leppen til mannens penis. Å estimere denne risiko i tall er nok desverre ikke mulig siden den avhenger av en rekke faktorer, som varigheten av kontakten, størrelsen av sprekkene med henblikk på antall virus som kan ha strømmet ut i løpet av denne tiden, mottagerforholdene vedrørende den mottagende parts lepper samt meget annet. 


Men selv om altså muligheten for overføring kan ha vært til stede så er det jo på ingen måte sikkert at du har overført herpesvirus til ham, kanskje spesielt for at han jo allerede kan huse en herpesvirusinfeksjon fra før;- man antar at oppimot 70 % av alle er bærere av herpes på eller ved leppene, de fleste infeksjoner allerede overført på et tidlig tidspunkt i livet, slik som tilfellet er med deg. Og siden en slik infeksjon ikke sjelden kan vare svært lenge før en person erkjenner at det lille såret eller de riftene man av og til kan ha på leppen representerer en herpes, så blir det umulig å tilskrive overføring av dette til en bestemt person. 


Imidlertid, det er lite du får gjort med dette annet enn å tenke at du på ingen måte må føle at dette skal ligge bare på deg;- han deltok jo i det seksuelle møtet heøt frivillig og slik sett så utestter vi oss alle for muligheten av å få overført en ikke-erkjent infeksjon hos våre partnere så lenge vi ikke bruker beskyttelse. Et kondom kan beskytte mot en slik overføring, men det er nok svært mange, kanskje de aller fleste som gjennomfører et oralt samleie uten å bruke kondom.  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-