Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om condylomer og andre seksuelt overførbare sykdommer

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hva dette er for noe? Har Googlet meg frem til at det enten er kjønnsvorter eller klamydia, men det kom ikke noen gode bilder av noen av delene, så bestemte meg for å sjekke her. Jeg kjenner ikke smerte, heller ikke noe unormalt når jeg urinerer eller andre ting. Det dukket opp 2-3 måneder etter at jeg hadde sex med en partner, og nå har det vel gått rundt 6 måneder siden det samleie. Er dette farlig, og hvordan kan det behandles?

Mann 23
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildene viser at du har det som kalles kjønnsvorter eller condylomer. Condylomer fremkalles av HPV-virus (human papilloma virus) type 6 og 11 og overføres ved gnidning fra et hud- eller slimhinneområde til en annens hud eller slimhinne, som ved sex f. eks. De er ikke farlige på noen måte, men kan overføres til en seksualpartner og derfor ønsker de fleste å få dem fjernet, selv om de aller fleste vil forsvinne av seg selv, men det kan ofte ta tid, flere måneder. 


Du kommer derfor ikke utenom en tur enten til fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten. Det finnes flere forskjellge måter å behandle condylomer på;- noe å smøre på eller ved kirurgiske metoder som frysing, kauterisering eller laser. Du kan også oppsøke enten en ungdomsklinikk eller en klinikk som er innrettet for behandling av seksuelt overførbar sykdom, som f. eks. Olafiaklinikken i Oslo eller lignende klinikker i de større byene, der kan du ofte møte frem på dagen uten å ha bestilt time på forhånd. Samtidig er det nok hensiktsmessig å ta øvrige screeeningprøver på seksuelt overførbar sykdom, som chlamydia, mycoplasma genitalium og gonore siden de ofte ikke gir symptomer som man lett merker. Disse mikrobene fremkalles en betennelse i urinrøret som også er seksuelt overførbar, men som altså ikke alltid merkes. Ikke finnes det gode bilder av slike infeksjoner heller så det er ikke så rart at du ikke fant noe bildemateriale på nettet. Lykke til og god bedring !