Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mann (26) som er plaget med hyppige utbrudd med herpes. Er det noe jeg kan gjøre?

Spørsmål

Hei! Jeg fikk HPV 2 viruset for 1,5 år siden. Det første året hadde jeg utbrudd hver 2 uke,til jeg begynte med l-Lysine og chaga te hver dag. Nå har jeg et kort utbrudd en gang i måneden. Tror du jeg vil bli kvitt dette? Og har du noen tips om hva jeg kan gjøre eller spise for og eventuelt knekke viruset?

Mann 26
Svar

Hei. HPV står for humant papillomavirus (vortevirus som rammer mennesker). Noen typer HPV gir vorter på hender og føtter (som HPV type 1 og 2). Noen typer HPV gir kjønnsvorter (som HPV type 6 og 11). Noen typer HPV kan gi høygradige celleforandringer og kreft (som HPV type 16, 18, 31, 33, 45, 52 og 58). Mange HPV-typer gir ingen symptomer i det hele tatt. De fleste blir kvitt en HPV-infeksjon i løpet av 6-24 måneder, men hos noen kan en HPV-infeksjon vedvare i mange år. En persisterende infeksjon med en høyrisiko HPV-type (som HPV type 16 og 18) gir økt risiko for høygradige celleforandringer og kreft. Det tar vanligvis minst 10-15 år fra HPV-smitte til utvikling av kreft. HPV er årsak til kreft i livmorhals, vagina, vulva, penis, anus, munnhule og svelg.

Slik jeg oppfatter spørsmålet ditt, er det imidlertid ikke HPV, men herpes virus (HSV) som plager deg. Herpes type 1 (herpes simplex) gir vanligvis munnsår. Herpes type 2 (herpes genitalis) kan gi sår og blemmer på og rundt kjønnsorganer. HSV er ikke farlig, men plagsomt. Det er dessverre slik at dersom du er smittet av HSV, vil du aldri bli kvitt viruset. Mange har bare ett eller noen få utbrudd. Noen har hyppige utbrudd.

Herpes er svært vanlig. Trolig smittes over 80 % av alle i Norge i løpet av livet med et av de to herpesvirusene. De fleste som er smittet får aldri utbrudd med sår. Noen får utbrudd én gang i livet, mens andre kan få utbrudd flere ganger.

Genital herpes er en seksuelt overførbar sykdom. Behandling fjerner ikke viruset for godt, men virker symptomlindrende. Herpes simplex type 2 (HSV-2) er den mest vanlige årsaken til genital herpes, men herpes simplex type 1 (HSV-1) kan også utløse herpes i underlivet. Saltvannsbad og smertestillende legemidler som paracetamol eller ibuprofen kan være tilstrekkelig behandling ved milde symptomer. Noen bruker lidocain gel som lokalbedøvende middel i området.

Det finnes legemidler mot herpes (antivirale legemidler). Medisinene kan redusere alvorlighetsgraden av et utbrudd. Personer som er plaget med hyppige utbrudd kan bruke tabletter forebyggende. Medisinene fjerner ikke herpesviruset fra kroppen, men de kan bidra til å holde viruset under kontroll. Legemidlene kan bidra til å begrense symptomene, gi raskere symptombedring og redusere antall utbrudd. Aciklovir og valaciklovir er de mest brukte antivirale legemidlene i Norge. Valaciklovir finnes bare i tablettform.

1. Tror du jeg vil bli kvitt dette?

Du vil aldri bli kvitt viruset helt, men hos de fleste vil utbruddene bli mindre alvorlige og forekomme sjeldnere etter hvert.

2. Og har du noen tips om hva jeg kan gjøre eller spise for og eventuelt knekke viruset?

Jeg tror ikke vitaminer eller kosttilskudd kan redusere utbrudd. Du kan ta legemidler tidlig i et utbrudd for å redusere alvorlighetsgraden av et utbrudd, eller du kan ta legemidler forebyggende (antiviale midler) for å forebygge utbrudd. Noen som er plaget med hyppige utbrudd av herpes får færre utbrudd dersom de tar vaksine mot vannkopper (varicella zoster). Det finnes også en egen vaksine mot helvetesild (herpes zoster) som er mer potent.

Se også:

https://www.sexogsamfunn.no/sykdommer/seksuelt-overforbare-infeksjoner/herpes/

https://helsenorge.no/sykdom/kjonnssykdommer/herpes-underliv

https://www.apotek1.no/sex-og-prevensjon/seksuelt-overforbare-sykdommer/herpes-genitalis

https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen-for-helsepersonell/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/varicella--og-herpes-zostervaksinas/

https://www.lommelegen.no/infeksjoner/artikkel/helvetesild/68996454