Kan jeg ha fått en herpes ?

Spørsmål

Hei. Under en ferietur til Bali for ca 2 uker siden fikk jeg et slags utslett på den ene siden av skaftet helt nederst på penis. Det ligner på noen små runde kviser/byller. De som oppstod først er nå i ferd med å gro, men det er enda rødt. Det som bekymrer meg er att det oppstår nye kviser/byller i området rundt. De plager meg ikke annet enn at det svir litt og att det er sjenerende. Jeg tror de oppstod etter att jeg barberte i meg i dusjen i det området. Jeg var litt rask og dro barberbladet mot hårene. Men har aldri hatt noe problem med dette tidligere. Ellers har jeg hatt en ny sexparter, men siden jeg brukte prevensjon kan jeg ikke tenke meg att det har en sammenheng. Grunnen til att jeg henvender meg her, er pga. det var så lang ventetid på legekontoret, neste ledige time var i slutten av august. Så jeg lurer på om jeg kan vente, eller burde ringe legevakt? Eller om det evt. er noe som går over av seg selv?

Mann 24

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Bildene viser som du skriver et område ved basis av penisskaftet som er rødt og ser irritert ut, ispredt mindre sår med ulik grad av tilheling samt enkelte bevarte blemmer eller vesicler som det kalles. Etter all sannsynlighet representerer dette utslettet en herpes simplex-infeksjon. Herpes kommer i to ulike varianter;- herpes type 1 som er den som vanligvis sitter på leppen og som en stor del (60-70 %) av befolkningen har og herpes 2, som vanligvis kommer nedentil og som mellom 20 og 30 % av gitte befolkninger kan ha. 


Herpes overføres seksuelt og vi skiller på det som kalles primær herpes, et førstegangsutbrudd som kan være ganske ubehagelig og smertefullt og de utbruddene som kommer senere og som vanligvis ikke er fullt så omfattende. Det er viktig at det blir tatt prøver for å få en riktig diagnose, det gjelder forsåvidt all sykdom. Men siden du skriver at det er så lang ventetid hos legen din så bør du, for å få stilt en helt riktig diagnose som i ditt tilfelle medfører at legen får tatt en prøve av innholdet av de blemmene som fremdeles er intakte. En slik prøve kan differensiere på herpes type 1 og herpes type 2. Går det hele vekk så har man ikke den muligheten før eventuelt et nytt utbrudd. 


Du skriver at du brukte prevensjon ved de seksuelle møter med din nye partner. Det er på det nåværende tidspunkt ikke mulig å si noe sikkert om hvorvidt det er hun som kan ha smittet deg, men det er nok mulig idet et kondom ikke fullt ut dekker den innerste delen av penis ved et samleie. Forskning viser at nesten 70 % av alle dem som får en herpes blir smittet av en person som selv ikke vet at han eller hun har herpes. Dette er fordi manges herpes forløper nesten uten symptomer  slik at personen selv ikke oppfatter at han eller hun faktisk har herpes.  


Hvis det er mulig for deg så kan du oppsøke en av de klinikkene som steller med seksuelt overførbare sykdommer, som Olafiaklinikken i Oslo, en ungdomsklinkk eller også de klinikkene som tilligger hudavdelingene på våre sentralsykehus, der vil du komme til på dagen og få tatt prøver. 


Det er jo også en mulighet for at dette ikke er noen herpes;- det finnes hudsykdommer med lignende blemmedannelse, men de er svært mye sjeldnere enn den mer alminnelige herpes. God bedring og lykke til ! 





Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-