Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan dette være vorter ?

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 42 som har oppdaget noe som kan minne om ei vorte ved tissen og noe som ser ut som eiblemme på selve tissen. Er redd for at dette kan være kjønnsvorter. Jeg er i et fast forhold siden starten av 2016 og jeg har aldri vært utro. For 20-25 år siden fjernet jeg ei vorte ikke langt fra tissen. Legen nevnte aldri noe om kjønnsvorter. Kam dette utbruddet stamme derifra? Eller kan jeg anta at kjæresten min har vært utro? Hva gjør jeg?

Mann 43
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Det er umulig å si  noe om hvorvidt det du har oppdaget på penis er en vorte eller noe annet;- ei heller det du beskriver som en blemme. Siden du oppfatter disse som forskjellige så kan det kanskje tyde på at det er to forskjellige tilstander.  Det er heller ikke mulig å vite noe spesifikt om den vorten du fikk fjernet for 25 år siden;- har den ikke kommet tilbake før så er det usannsynlig at den kan ha noe med dette nye å gjøre. Generelt er det svært vanskelig å si noe hvorfra vorter stammer og i hvor lang tid man kan ha hatt dem;- HPV-viruset er lite forutsigbart og har mer enn to hundre forskjellige genotyper som kan komme de fleste steder på kroppen. De vanlige kjønnsvortene er av typene 6 og 11 og er svært utbredt i befolkningen. De er ofte det som kalles subkliniske, dvs. de opptrer på en slik måte at man ikke erkjenner dem som vorter, enten ved å være svært små eller veldig flate slik at de ikke legges merke til. Derfor vil også de fleste leger være særdeles tilbakeholdene med å uttale noe som helst i retning utroskap eller andre partnere når det gjelder akkurat vorter. 


Du spør hva du bør gjøre. Jeg tror at et godt forslag er å oppsøke primærhelsevesenet, som fastlegen eller noen annen lege eller klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom og få dette vurdert og behandlet. Lykke til og god bedring !