Kan dette være en herpes ?

Spørsmål

Jeg hadde ubeskyttet sex med min nye kjæreste, og en uke etter det begynte jeg å føle meg dårlig. Trøtt, kvalm, øm i kroppen - skikkelig uggen. Trodde dette var en reaksjon pga svært stor arbeidsbelastning på jobb og at jeg typisk nok ble syk når jeg fikk ferie og kunne slappe av. Har tidligere hatt gjentatte og til dels gjenstridige soppinfeksjoner, så da jeg jeg begynte å klø nedentil i tillegg, brukte jeg Canesten salve og tok Diflucan kapsel, noe jeg har hatt god effekt av før. 4-5 dager etter at «influensafølelsen» slo inn, oppdaget jeg to små munnskoldaktige «hvitsår» nedentil. Gikk til lege og tok prøve av dette, da hun mente det kunne se ut som herpes. Jeg startet med Valtrex 500 mg x 2 pr dag. De neste 4-5 dagene fikk jeg flere små sår på de ytre kjønnsleppene som svidde litt, kanskje 10-15 stk? Effekt av Xylocain gel. Kunne minne litt om kviser som har sprukket, hvis du forstår. Føltes først som små kuler under huden, i tillegg til at det ene kjønnsleppen var rød og hoven. Jeg hadde forøvrig ingen hovne lymfeknuter i lyskene, som jeg leser kan være typisk. Nå, etter 10 dager behandling med Valtrex er alt borte. Jeg fikk beskjed av legen om å ta tablettene i 5-10 dager, avhengig av effekten. Valgte å ta de i 10 dager, for sikkerhets skyld. Etter det jeg forstår, kan jeg ha vært bærer av viruset i lang tid, det kan også kjæresten min. Ingen av oss har hatt noe lignende før, heller ikke munnsår. Hvis da ikke det jeg har tolket som gjenstridige soppinfeksjoner tidligere kan ha vært små herpesutbrudd - husker at jeg ved et par tilfeller har hatt små kløende sprekker nedentil. Hvis jeg skulle få symptomer med kløe, små klumper og sår igjen, skal jeg da begynne med Valtrex på nytt? Kan det at jeg hadde så stor arbeidsbelastning før ferien ha trigget et utbrudd, eller var jeg såpass dårlig pga at dette var et primærutbrudd (i så fall ganske lite, etter det jeg forstår)? Takknemlig for gode råd om hvordan jeg kan leve med dette og hvordan jeg skal forholde meg nå.

Kvinne 44
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Sannsynligheten er nok stor for at det du gir en god beskrivelse av i brevet ditt  handler om en herpes nedentil. Spørsmålet er om det kan dreie seg om en herpes 1 eller 2;- herpes type 1 er den som vanligvis opptrer på leppen og herpes 2 den som ofte kommer nedentil. Med forandrede seksualvaner ser man ikke sjelden herpes 1 nedentil, den vil som oftest ha færre utbrudd enn herpes 2.

   

Hvorvidt det du hadde var en primær herpes kan være vanskelig å si;- idet du nevner at du hadde sykdomsfølelse og følte deg uopplagt kan være et tegn på primærinfeksjon. primærinfeksjonen kan være mildere hvis man fra tidligere har hatt den ene eller den andre typen herpes fra tidligere.

 

Når det gjelder medikasjon vil hverken valtrex eller aciclovir, som er det andre herpesmiddelet helbrede herpes, medikamentene vil bare kunne virke slik at utbruddene blir noe mildere enn uten. Hvis herpesprøven du tok var negativ bør du ved neste utbrudd gå tidlig til legen slik at ny prøve kan tas før såret eller sårene forsvinner. Da bør man ikke ta noe som hindrer utbruddet, som de medikamentene tidligere nevnt. Det vil alltid være forskjellig mening blant legen hvordan man skal forholde seg til herpes nedentil;- noen vil forskrive valtrex eller aciclovir hyppigere enn andre. Det er viktig å vite hvilken herpes man har nedentil, og mange vil ikke ha veldig ofte utbrudd. For å få et bilde av hvordan akkurat ens egen herpes vi arte seg så kan man gå uten å la de tidlige utbruddene behandles. Forskrivning av de nevnte medikamentene vil ikke ha noen innvirkning på hyppigheten av utbruddene. Det som ikke sjelden kan provosere et utbrudd er sol, fysisk sykdom med feber, en plutselig psykisk belastning, overarbeidethet og generelt belastninger utenom det vanlige. 


De aller fleste lærer seg å leve med sin herpes og etter som tiden går venner man seg til at det av og til kommer et utbrudd. Hvis hyppigheten av utbruddene overstiger 6-8 i året kan man diskutere med legen å bli satt på forebyggende behandling med aciclovir eller valtrex. Når det gjelder den faste partneren er det jo riktig som du sier at han kan ha en herpes uten at det har vist seg som utbrudd. Det er mulig å ta en blodprøve for antistoffer mot herpes for eventuelt å finne ut om han har en herpes;- det er en diskusjon mellom dere to og mellom ham og legen. I det hele tatt er det viktig å finne frem til en lege som har god kunnskap om herpes og som har erfaring i rådgivningen rundt forskjellige sider av infeksjonen. God bedring og lykke til !