Kan dette være en herpes ?

Spørsmål

Herpes 2. Tror jeg er smittet. SYMPOMER: Svir når jeg tisser. Lett følelse av blærekatarr. Irritasjon og ubehag i underlivet. Kun en liten synlig blemme/sår. I går feber (39) og muskelsmerter. I dag kun muskelsmerter. Jeg er på ferie med barnebarn fra 9 mnd til 8 år. Kan jeg smitte dem? Leser at tabletter reduserer symptomer og sykdomsperioden. Resept?

Kvinne 70
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra hva du forteller høres det ut som det kunne være tenkelig at du har blitt smittet med din venns herpes 2, men om det du beskriver faktisk er en herpes er på ingen måte sikkert. Det er riktig at en primær herpes kan medføre generelt ubehag nedentil og inkludere symptomer som f. eks. en igjenkjennende følelse av nedre urinveisinfeksjon og selvsagt den nylig oppståtte blemme. Imdlertid er det uvanlig, men ikke helt umulig at selv en primær herpes kan medføre forhøyet temperatur selv om 39 grader Celsius høres mye ut for den diagnosen. Videre er muskelsmerter heller ikke vanlig. Andre diagnoser som kan være aktuelle er jo en nedre urinveisinfeksjon, en blærekatarr, den kan medføre feber, men forklarer heller ikke muskelsmertene, som jo også kan være et ledsagerfenomen til den forhøyede temperaturen.  


Du kommer ikke utenom en tur til legen. Fastlegen er jo et nærliggende valg hvis du har tilgang til ham eller henne nå når du er bortreist, det kan sikkert være vanskelig. Men vakthavende leger finnes rundt i landet selv om det er ferietid. Det er viktig at legen ser på deg og avgjør hva den beskrevne blemmen kan representere. Urinprøve er selvsagt av største viktighet vedrørende en eventuell urinveisinfeksjon. Andre diagnoser bør likeledes overveies. 


Når det gjelder barnebarna og eventuell smitterisiko for en eventuell herpes så kan du ta det med ro;- ved vanlig håndhygiene etter toilettbesøk samt en forøvrig generell påpasselighet er det ingen fare for overføring av herpesviruset;- det smitter direkte ved sekret fra blemmen eller det såret som utvikler seg fra blemmestadiet. Det er viktig at du kommer i kontakt med lege så snart som mulig hvis du er i ferd med å utvikle en primær herpes nedentil, den kan uten behandling bli temmelig plagsom og omfattende. God bedring og lykke til !