Kan dette være en herpes ?

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt en og samme partner i 15 år. Vi har hatt et sexliv som har vært litt av og på, vært lange perioder uten - men ingen av oss har vært utro. Jeg har alle disse årene vært endel plaget med soppinfeksjoner. Noen ganger helt klassiske, med kløe, utflod og rødhet. Andre ganger har det vært veldig sårt og med sprukken hoven kjønnsleppe - tror det har vært den samme hver gang. Jeg har behandlet det med canesten og noen ganger ble det raskt borte - andre ganger kunne det gå 14 dager. Nå nylig fikk jeg over natten igjen en kløe i skjede og i området ved kjønnsleppene. Rødt og hovent - men nå kom det endel hvitt «belegg» som ble veldig sårt og vondt. Ble et sår også. Tatt prøve hos gynekolog - hun mistenkte herpes! Men - kan jeg ha hatt dette alle disse årene uten utbrudd? Kan det jeg har trodd var sopp være utbrudd? Min mann har hatt noen sår inne i munnen en sjelden gang, kan det være herpes? Det jeg lurer mest på er om vi virkelig kan tro at vi kan ha hatt dette over så mange år uten å forstå hva det er - eller om det må ha vært ny partner involvert? Det er jo vondt om vi nå begge skal gå og mistenke hverandre - om det faktisk kan ha vært der i «skjult» form hele veien..

Kvinne 45
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ofte er det nokså tydelig når man får et herpesutbrudd, men ikke alltid, som du jo impliserer i ditt spørsmål. Men tro om ikke du kan ha hatt begge deler. Gjærsoppinfeksjon i skjeden er ikke alltid helt enkelt å diagnostisere, spesielt ikke for en almenpraktiker som ikke nødvendigvis er vant til å forholde seg til utslett nedentil. Mange tror at gjærsopp i skjeden, og på penis forsåvidt, er overdiagnostisert. Begge diagnoser kan være overbevisende i sin typiske form og utseende, men ikke sjelden kan begge diagnoser være ikke-typiske og derfor vanskelige å erkjenne. En herpes kommer ofte på akkurat samme sted;- du nevner at en og samme kjønnsleppe har vært sprukken nesten hver gang, og da kan det tyde på at det kan ha vært en herpes. 


Siden gynekologen mente at du hadde en herpes så går jeg ut fra hun tok prøve av det som vel må ha vært et sårområde og sendte prøven til nærmeste mikrobiologiske laboratorium for herpesdiagnostikk. Dette er den greiste måten å diagnostisere en aktuell herpes på;- men den kan bli falsk negativ hvis såret har stått en stund slik at sårsekretet har tørket inn. Har ikke prøven fått med seg sårsekret så kan det skje. På sammen måte så kan også prøver til gjærsoppdiagnostikk bli falsk negative.


Du nevner at din mann har hatt sår inne i munnen og lurer på om det kan ha vært herpes. Herpesutbrudd i selve munnslimhinnen er mulig, men ikke spesielt hyppig. Herpes type 1 kommer som oftest på leppen eller i munnviken og er svært alminnelig;- mer enn 70 % av oss har antistoffer mot herpes type 1 og smtten har som oftest skjedd i tidlig barndom. Herpes 1 kan ved oral sex smitte til en partners kjønnsorganer, slik at herpes nedentil nå ikke sjelden er en herpes type 1. Ellers er det herpes type 2 som er den typiske nedentil, og den har som oftest hyppigere utbrudd en herpes type 1 nedentil. Mindre hvitlige sår i munnslimhinnen som varer ca. en ukes tid og som kan være smertefulle er som oftest det som kalles after eller stomatitis aftosa, ikke herpes. 


Du spør om eventuell utroskap. Når det er snakk om herpes er det veldig vanskelig å uttale seg om akkurat det;- herpes kan man ha fått nesten når som helst tidligere, men den trenger ikke å ha hatt utbrudd. Ikke sjelden er det også slik som det kan være med deg, at noe som har vært oppfattet som f. eks. gjærsopp rent faktisk har vært en herpes eller noe annet, dvs. ikke bevisst oppfattet som herpes hos angjeldende person.  Dette kan altså være veldig vanskelig og man kan da ikke si noe sikkert om eventuell utroskap. 


Hvis prøven fra gynekologen blir negativ så kan du avvente eventuelt neste tilstand som kan tolkes som et  herpesutbrudd og oppsøke lege så snart som mulig, slik at prøve kan bli tatt så tidlig i forløpet som mulig. Man kan også ta en blodprøve som kan påvise antistoffer mot herpesviruset, og også denne prøven kan differensiere mellom antistoffer mot herpes type 1 eller type 2. Men den prøven sier ikke noe om hvor på kroppen herpesen sitter.