Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Inkubasjonstid, og flere utbrudd med kjønnsvorter?

Spørsmål

Hei. Hudlegen sa at jeg hadde kjønnsvorter. Da har jeg hatt synlig hvertfall i 6 månder. Men min kjæreste har ikke fått enda. Hvis hun skulle fått, hadde hun fått innen 6 månder? Hun har ingen tegn på kjønnsvorter. Hudlegen sa det går over. men på nette står det folk som får tilbakefall? Har fått aldaara. Hudlegen mente at kroppen dreper viruset iløpet av 1 år. men må nett står mye forkejllig? Alle får symptomer innen 6 månder? hvis ikke så får dem ikke noen symptomer`?

Mann 25

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har fått kjønnsvorter eller condylomer og har hatt dem i ca. 6 måneder. Hudlegen som du var hos har forskrevet aldara som du skal bruke på vortene. Aldara er et immunstimulerende middel som styrker det som heter immunresponsen eller kroppens forsvarsystem lokalt slik at vortene skal forsvinne fortere enn om du ikke hadde brukt middelet.

Kjønnsvorter er fremkalt av HPV-virus type 6 og 11;- viruset har mer enn 200 forskjellige typer hvorav ca. 40 er assosiert med infeksjoner nedentil. Kjønnsvorter er den hyppigste seksuelt overførte tilstanden av alle og undersøkelset tyder på at mer enn 75 % av den voksne befolkning en eller annen gang i livet får en HPV-betinget tilstand eller kan få påvist antistoffer mot en eller flere typer av viruset. Hos de fleste forsvinner vortene av seg selv innen ett år. Siden kjønnsvortene kan overføres ved seksuell kontakt ønsker de fleste å få behandling slik at viruset kan forsvinne fortere, slik som du ha fått.

Vedrørende din kjærestes forhold er det vanskelig å si noe sikkert om henne;- det er mulig at også hun kan ha kjønnsvorter som enten ikke har begynt å vise seg ennå eller også er så små at hun ennå ikke har registrert dem. Noen kjønnsvorter er helt flate og hudfargede slik at de kan være vanskelig å oppdage. Alle som har hatt sex med en partner som har kjønnsvorter har mulighet for å kunne utvikle kjønnsvorter.

Hvor lang tid som går fra smittetidspunkt til en person merker at han eller hun har fått kjønnsvorter er det vanskelig å si noe helt sikkert om, den kan være svært forskjellig fra person til person, man regner grovt sett med en inkubasjonstid på mellom 1 og 8 måneder.

De aller fleste har effekt av behandlingen som gis mot vortene, men ikke alle får dem helt vekk, slik at de på et senere tidspunkt kan dukke opp igjen. Men det viktigste er at kroppens immunsystem selv virker på kjønnsvorter slik at, som nevnt ovenfor, de aller fleste forsvinner av seg selv i løpet av ett års tid.

Kjønnsvorter er på ingen måte farlige, men de kan altså overføres til en seksualpartner og derfor ønsker naturlig nok de fleste å bli kvitt dem så snart som mulig. Det finnes flere behandlinger enn aldara som du har fått, slik at legen har flere forskjellige behandlingsmuligheter. Håper dette var til noen hjelp ! Lykke til med behandlingen og god bedring !