Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva kan jeg gjøre når jeg har funnet ut at jeg har kjønnsvorter ?

Spørsmål

Hei, Jeg har fått kjønnsvorter og vil gjerne ha behandling mot det. Hvis det finnes noe middel da?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Kjønnsvorter eller condylomer som de også kalles, er seksuelt overførte vorter. Overføringsmekanismen er at når enten hel hud kommer på strekk samtidig med bevegelse som følge av at to parter har sex, eller at slimhinner gnis mot hverandre, så overføres viruset fra vortene.  Etter uker eller måneder så kommer condylomene. Condylomer kan se forskjellig ut; noen er runde i formen og andre kan ha en mer flisete utseende. Endel vorter ligger helt i hudens plan slik at man vanskelig får øye på dem. 


Kjønnsvorter er ikke farlige på noen måte, til tross for at de fremkalles av HPV-viruset. Det er HPV type 6 og 11 som forårsaker condylomer. Condylomer kan forsvinne av seg selv, men mange ønsker å behandle dem siden det kan ta lang tid før vortene går bort av seg selv. Det som spesielt er ulempen med å ha condylomer er at de synes godt, slik at eventuelle partnere kan observere at den andre parten har vorter. Og de overføres seksuelt, som ovenfor beskrevet.


De fleste ønsker altså å bli kvitt vortene så snart som mulig og da kommer man ikke utenom en tur til legen eller til en av de klinikkene som steller med seksuelt overførbare sykdommer. Disse kan enten være underavdelinger av sentralsykehusenes hudavdlinger eller selvstendige klinikker, som f. eks. Olafiaklinkken i Oslo, der trenger du ikke avtale tid, men bare møte opp i ekspedisjonstiden. Ungdomsklinikker kan kanskje også være et alternativ. 


Behandlingen kan være forskjellig, fra noe å smøre på vortene til kirurgiske teknikker som frysing, laser eller termokauter. Midler mot condylomer ekspederes ikke fritt på apoteket, men bare etter resept. Lykke til og god bedring !