Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

HPV-betingede vorter nedentil

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg har fått kjønnsvorter og de vil ikke gå vekk. Jeg har ikke turt å gå til lege, derfor skriver jeg til deg her i håp om at du evt kan lage en resept til meg hvis du kan se på bilde at det er det? Jeg har hatt det i snart 8mnd, og vil veldig gjerne ha det vekk. Legger ved bilde.

Mann 30
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medfølgende bilde som viser en ansamling av det som sannsynligvis er HPV-betingede vorter eller condylomer. HPV-viruset er det vanligste virus som frermkaller vorter på forskjellige steder og det er mer enn 200 typer å velge mellom. Idet ikke alle vortene dine er like, men noen mer brunlig pigmenterte enn resten, så synes jeg ikke man uten å ha undersøkt kan utelukke en annen type av HPV-betingede vorter som kalles bowenoid papullose, disse kan klinisk ikke alltid skilles fra vanlige vorter. Du kommer derfor ikke utenom å ta en tur til enten fastlegen eller noen annen lege i primærhelsetjenesten. 


Jeg synes at noen av de brunlige vortelignende strukturene du har bør innsendes til analyse ved et pathologisk laboratorium for å avklare hva slags type vorter dette er, enten så kan primærlegen gjøre dette eller så kan han henvisve deg til en hudlege eller en kirurg. Du skriver i brevet ditt at du ikke har turt å gå til lege med dette. Men det er slik at alle leger er vant til å forholde seg til de hudpartiene vi alle har nedentil, det er jobben deres og de fleste leger i praksis ser flere pasienter daglig som har et eller annet nedentil å spørre om eller ønske om å få undersøkt. Jeg forstår at det kan være vanskelig første gangen det skjer, men etterpå vil de fleste tenke at det gikk greit, tingene ble satt på plass og du kommer garantert fornøyd ut av situasjonen. Vorter er i tillegg en veldig vanlig sak som de aller fleste av oss en eller annen gang i livet blir rammet av.  God bedring og lykke til !