Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Herpes og hemoroider

Spørsmål

Hei! Jeg synes dette er helt forferdelig å måtte vise fysisk til en lege. Jeg har herpes nedentil, men lurer på om dette kan ha noe med hemorider å gjøre? Fryktelig kløende og ubehagelig. Har hatt herpes utbrudd på kjønnslepper men dette kjennes litt anerledes ut. Sitter alt for mye så har googlet litt på hemoroider. Bør jeg bruke krem eller blir det værre?

Kvinne 32
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpes har ikke noe med hemoroider å gjøre, men bedømt ut fra ditt medsendte bilde ser det ut som utbruddet denne gangen har kommet på en mindre, ytre hemoroide som det ser ut for at du har fortil i anus. Herpesutbrudd kan komme på forskjellige steder innen det hud- eller overflateområdet som nervene som fører herpesviruset ender, og nedentil vil det kunne omfattte både kjønnsleppene og noe av analområdet, hvor det altså tilfeldigvis befinner seg en hemoroide. Hvis hemoroiden ikke hadde vært der ville utbruddet sannsynligvis ha kommet fortil i anus. Hemoroiden ser litt hoven ut og det har nok å gjøre med at vevet omkring et herpesutbrudd et par-tre dager får en hevelse som er en følge av det som kalles inflammasjonen, dvs. den reparerende effekten kroppen setter inn mot en infeksjon. Hevelsen vil deretter gå ned og området vil etterhvert helt normaliseres.

Det er ingen ting i veien for at du bruker en hemoroidekrem på stedet der utbruddet nå er, det kan muligens lette ubehaget noe, men selve herpesutbruddet vil gå sin gang og være over i løpet av 7 til 10 dager. Hvis du smører en krem på området bør du passe på å vaske fingeren etterat du har smurt på kremen. Hvis det er slik at du har hyppige herpesutbrudd så bør du kanskje oppsøke legen din og diskutere om du bør få forskrevet aciclovir eller valtrex, det er tabletter som, hvis de tas helt i begynnelsen av et utbrudd langt på vei vil kunne forkorte utbruddets lengde og redusere dets ubehag. God bedring og lykke til !