Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Herpes nedentil

Spørsmål

Hei, Jeg fikk for ca 8 mnd siden ett utslett/blemme på øverste del av undersiden av penisskaftet, hvor det først kom kun en blemme og deretter 2 mindre rett ved siden av. Disse ser ut som små "krater" i huden og er rødaktig med tynt "smuss" lag inni "krateret". Jeg trodde først dette var friksjonssår etter løping og roing så jeg brydde meg ikke så mye. Dette varte i ca 2 uker uten at det ble bedre og jeg begynte samtidg med en antibiotikakur (Lymecyclin Actavis 300mg)for ett annet utslett jeg hadde i pannen på dette tidspunktet. Etter en ukes tid var begge utslettene iferd med å forsvinne. Noen dager før utbruddet hadde jeg og kjæresten hatt mye sex, 2-5 ganger for dagen. For noen måneder siden fikk jeg igjen samme type utbrudd på samme plass på penis, men denne gangen var det flere mindre blemmer, plassert rundt penisskaftet, rett i underkant av penishodet (fortsatt på vanlig hud, ikke på den tynne huden under forhud). Denne gangen fikk kjæresten min kjøpt en salve på apoteket som jeg smurte på, etter noen dager forsvant utslettet igjen. Også denne gangen hadde vi hatt mye sex. Nå har jeg igjen fått samme blemmen på undersiden av penis, og har smurt på kremen jeg brukte forrige gang, har nå hatt det i 5-6 dager og det er fortsatt der. Denne gangen har jeg ikke hatt sex men har mastrubert en del, har sluttet med å mastrubere i håp om at blemmen/blemmene skal gro lettere men fortsatt ingen stor forskjell. Se vedlagte bilder. Blemmene gjør ikke noe særlig vondt, kun en liten anelse av svie når jeg tar på dem når jeg vasker meg men ingen stor uhygge. Hva kan dette være? Jeg har kun hatt sex med kjæresten min i hele denne perioden men er redd at hun vil tro noe annet hvis disse blemmene fortsetter å oppstå sånn plutselig. Kan dette være Herpes eller annen kjønnssykdom?? eller er det en hudinfeksjon som f eks mollusker kan leges på ett vis?? Håper dere kan hjelpe meg! Mvh Mann 29

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Desverre har det vært noen teknnske probelemer, derfor noe sent svar.  Men her kommer det. Det du forteller er nok en nokså typisk sykehistorie om herpes nedentil. Det kan enten være en herpes type 1, som vanligvis stammer fra leppen til en seksualpartner eller en herpes type 2. som er den genitale varianten og som vanligvis er overført fra kjønnsorganene eller deres nærmeste omgivelser fra en seksualpartner. Herpes er ikke farlig, men representerer en infeksjon som komme tilbake, akkurat det du beskriver. Begge de medsendte bildene viser nokså typsike herpessår. Noen får hyppigere utbrudd enn andre og vi kjenner ikke til hvorfor det akkurat er slik. Videre er det noen forhold som kan fremkalle et utbrudd, som en febersykdom, et betydelig traume eller andre ting. Herepes type 1 tenderer til å ha færre utbrudd enn type 2.


Det du gjør er at når du neste gang får et utbrudd så kontakt fastlegen din eller annen lege, fortell om dette og be om å få en hurtigtime slik at legen kan ta en forsiktig prøve fra såret eller sårene. Prøven blir sendt inn til laboratoriet der det blir avgjort om dette er en herpes type 1 eller 2. Herpes overføres ved intim kontakt og det er sårvæsken som er smitteførende. Derfor skal du ikke ha sex når du har et utbrudd. 


Det finnes ikke noen helbredende behandling for herpes, men det finnes medikamenter som helt eller delvis kan forhindre utbrudd. Det kan du snakke nærmere med legen om. Lykke til ! 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-