Gule stafylokokker

Spørsmål

Min datter (22 år) har fått påvist gule stafylokokker og har gått på antibiotica i ca 4 dager. Hun har to yngre gutter på 8 og 10 år. Hvordan er risikoen for at hun kan smitte disse nå? Eller bør hun vente med å være sammen med disse før hun blir helt frisk?

Svar

Hei.

Gule stafylokokker er vanlige bakterier som mellom 1/3 og 1/2 av oss er bærere av i perioder av livet, uten å bli syk. De fleste av oss kommer stadig i kontakt med denne bakterien. Det er mao. aldeles vanlig å være bærer av denne bakterien, og uten å bli syk av det, og det er følgelig langt fra slik at den nødvendigvis gjør personen syk på noen måte. Det er det som menes med bærer, dvs at en har bakterien (ofte i nesen) men uten å bli syk av det.
Her er en svært god artikkel om gule stafylokokker som du bør lese:

http://www.lommelegen.no/artikkel/gule-stafylokokker

Her kan vi blant annet lese følgende:
"En vanlig bakterie som forekommer på huden og i nesen.
De kan av og til gi infeksjoner - som regel er dette ufarlige hudinfeksjoner.
I sjeldnere tilfeller, og spesielt hos personer med nedsatt infeksjonsforsvar, kan bakterien føre til alvorlige infeksjoner.
Resistente gule stafylokokker gir ikke nødvendigvis oftere eller mer alvorlig sykdom enn andre stafylokokker, men infeksjoner som er forårsaket av MRSA krever behandling med spesielle typer antibiotika. Vi ønsker ikke at disse bakteriene skal spres i norske helseinstitusjoner."

Din datter bruker altså antibiotika mot en eller annen infeksjon hun har, hvor gule stafylokokker er årsaken. Du spør hvordan risikoen er for at hun skal kunne smitte sine barn. Det vil avhenge veldig av hva slags infeksjon hun har / hvor hun har den. Har hun f.eks. brennkopper, så kan de smitte ved hudkontakt, og da skal en tildekke sårene for å unngå smitte, samt bruke egne håndklær m.v. Men om hun har f.eks. urinveisinfeksjon pga gule stafylokokker, så vil ikke urinveisinfeksjon smitte, som kjent.

Siden bakterien finnes "overalt" og at kanskje henimot halvparten av oss er bærere av den nå og da, så er det helt uaktuelt å holde henne vekke fra barna sine. Om ikke barna får gule stafylokokker fra moren, så får de det fra f.eks. barnehagen, f.eks. via brennkopper som mange barn har nå og da.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Martha Lamøy
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-