Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et sår på penis med omgivende hevelse.

Spørsmål

Hei. Jeg fikk et sår/kutt under samleie for noen dager siden. Dette begynte å blø underveis, og var svært ubehagelig/vondt. Har opplevd at jeg har fått små sår før som ikke plager meg noe særlig, men aldri like store som dette. Såret/kuttet er ca 1 cm bredt og har hovnet opp rundt. Det har begynt å komme ut gul/hvit veske fra såret/kuttet. Det svir når jeg drar tilbake forhuden og skyller det i vann. Det er svært ubehagelig. Er dette normalt? Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt dette fortest mulig og unngå betennelse eller andre etterplager?

Mann 20
Svar

Hei og takk for brev samt bilde, som viser et tversgående sår-område omgitt av hevelse av gullig farge noe ujevnt distribuert i sårets omgivelser;- det går ikke an ut fra bildet å si hvorvidt dette er pus eller fibrinbelegg som ledd i tilhelingsprosess. Hva dette kan dreie seg om er videre også uklart, det foreligger flere muligheter, ut fra bildet kan man ikke stille noen sikker diagnose. 


Det første som slår meg når du skriver at du har hatt tendens til mindre sår i området tidligere som ikke har plaget deg noe særlig, formentlig fordi de vel har stått forholdsvis kort tid. Herpes er således en nærliggende mulighet bedømt ut fra at du har hatt sår tidligere, men som altså nå er blitt mer omfattende. Herpes nedentil er en nokså hyppig tilstand og man antar at 20-25 % kan ha herpes i denne regionen. Herpes overføres seksuelt og kan komme tilbake med jevne eller oftere, ujevne mellomrom;- såret er vanligvis ømfiendtlig i de dagene det er åpent sår og går som oftest tilbake i løpet av en uke til ti dager.  


En annen mulighet kan være at du har en vortetilstand;- det er ikke alltid den ytrer seg som klassiske vortelignende utvekster, men kan ligge som et sammenhengende område som kan være vulnerabelt for gnidningsbevegelser og som da kan briste slik at bristen fremstår som et sår lignende det du har, da er det vanligvis bare såret som gjør vondt, men også det har da tendens til å komme tilbake, spesielt, som du skriver etter aktivitet som samleie f. eks. 


Det finnes andre typer sår i regionene nedentil og et sår bør og skal alltid diagnostiseres. Det er f. eks. viktig å kjenne på sårområdet for om mulig ut fra områdets konsistens å komme en diagnose nærmere. Det er som nevnt her ikke mulig ut fra bedømmelse av bildet, slik at du så snart du kan bør oppsøke enten fastlegen eller annen primærlege, alternativt en hudlege eller en klinikk som steller med sykdom nedentil, som i Oslo Olafiaklinikken i Trondhjemsveien  f. eks. eller hudklinikkene ved sentralsykehusene. Da kan det tas adekvate prøver av såret og sårvæsken slik at diagnosen kan fastsettes. Inntil da kan du skylle såret noen minutter daglig i et glass lunkent vann tilsatt en ørliten mengde, noen dråper bare, flytende grønnsåpe (NB uten salmiakk!!), det mykner og renser og gjør tilstanden mindre ubehagelig. God bedring og lykke til !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-