Et sammensatt sykdomsbilde

Spørsmål

Hei. Jeg hadde en sviende følelse i penis og følte hele tiden jeg måtte på toalettet. Gikk til legen da jeg trodde det var en urinveis infeksjon. Legen tok en test som viste seg og være negativ. Han testet meg derfor mot kjønnsykdommer. Etter noen dager fikk jeg svar. Disse car også negative. Så gikk jeg tilbake til legen ogfortalte at jeg fortsatt hadde problemer. Hadde også en lignende fiskelukt nede på penis. Etter og ha googlet så antok jeg at jeg hadde Bateriel Vaginose. Legen var wnig selv om han ikke tok noen tester.Fikk anibiotoka resept på dette. Fagyl som jeg tok 5 om dagen. En dag pause og så 5 til på en dag. Jeg ble bedre, men etter ca 2 uker kjente jeg det igjen. Dette forstod jwg var normalt til tider. Og må kanskje ha en behandling til. Nå var legen min på ferie og jeg skulle også reise vekk. På ferien min på østlandet fikk jeg masse myggstikk og noe som lignet flåttbitt utslett. Siden legen min er fortsatt på ferie og reserve legen ikke tilgjengelig så gikk jeg til legevakten. De på legevakten såg ingen flått i bittet, men siden symptomene mine var kvalme, trøtthet og litt svimmel så fikk jeg en kur på Apocilin 1g som jeg skal ta 4 ganger om dagen i 14 dagen. Jeg føler meg bedre nå og utslettet går sakte ned etter bare ett par dager. Så jeg lurer på om gjerne legen på legevakten hadde rett at dette ikke er flåttbitt? Og bør jeg fortsette kuren? Når legen min kommer tilbake fra ferie så ønsker jeg en ny time angående Bakteriell Vaginose. Vil en ny Fagyl kur krasje med den andre? Vil jeg kunne få resistente bakterier pga at den ene kuren forstyrrer den andre sykdomen negarivt slik at en ny Fagyl kur blir blir ubrukelig? Vil også nevne at damen min i ett tidligere forhold har hatt Mycroplasma Genitalium. Jeg vil også sjekke meg for dette neste gang jeg er hos legen. Hvorfor er ikke denne testen fast som kjønnsykdom test? Legger med nåverende bilde av flått/myggstikket. Håper snarlig og innholdsrikt svar:)

Mann 28
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra det du skriver kan du muligens ha en urethritt, det er en betennelse ytterst i urinrøret som forårsakes av bakteriene chlamydia, mycoplasma genitalium (som du angir at din vennine har hatt) samt gonorebakterien. Bortsett fra condylomer er urethritt den aller vanligste seksuelt overførbare infeksjonen og den kan gi slike symptomer som du beskriver. Hvorvidt du er testet for mycoplasma genitalium vet vi ikke, det bør du bli hvis det ikke er gjort. Ofte finner man imidlertid ikke den tilgrunnliggende mikroben for en urethritt og da kalles tilstanden for uspesifikk urethritt. 


Lukt nedentil er nokså vanlig, den kan komme og gå litt og det er som oftest vanskelig å si noe sikkert om årsaken. Ofte kommer man langt med vanlig, forsiktig hygiene uten for meget vask med såpe og samtidig være nøye med å plukke bort det gullige belegget som til tider kan sees under forhuden. Hos kvinner tenker man fort på bakteriell vaginose og den diagnosen er enkel å verifisere ved undersøkelse av henne. Når det gjelder behandling av en mann med flagyl på bakgrunn av lukt så er nok ikke det vanlig ut fra det man i dag vet. Diagnosen stilles hos kvinner og tidligere ble henns partner ikke behandlet, bakteriell vaginose regnes ikke til en seksuelt overført infeksjon. Hvis derimot en kvinne ikke blir bra av sin bakterielle vaginose til tross for flere og forskjellige kurer så kan man forsøke å gi mannen en kur med metronidazol eller flagyl idet man jo tenker seg at mannen kan ha noen del i dette, men noe sikkert om dette vites så langt jeg vet og jeg kjenner heller ikke til at bakteriell vaginose ligger til grunn for plager hos mannen. 


Når det gjelder bildet av utslettet så synes jeg at det er vel forenelig med det som forbindes med en akutt borreliainfeksjon, dvs. det som kan følge med et flåttbitt. Jeg synes du absolutt skal fortsette med den forskrevne apocillinkuren så lenge som legen mente at du skulle og spesielt siden du sier at det har begynt å gå tilbake og at du føler deg bedre, så kan jo det tyde på at kuren virker. Jeg antar at det også ble tatt prøver av deg i dette henseende og legen vil da sikkert ha nye prøver av deg etter kurens opphør. 


Vedrørende din eventuelle urethritt så synes jeg i første omgang du skal snakke med henne som eventuelt kan ha vært smittekilden og hvis det sannsynliggjøres at hun kan ha smittet deg med mycoplasma genitalium bør du behandles for den, det er riktignok et annet antibiotikum enn apocillin. Hvis også svien fortsetter så bør du nok ha en kur mot urethritt generelt, det beste er jo om du enten kan gå til en klinikk som steller med seksuelt overførbar sykdom, de tilligger sentralsykehusenes hudavdelinger, i Oslo Olafiaklinikken hvor man ikke trenger avtale. Både der og hos spesialister i hud og seksuelt overførbare sykdommer kan de mikroskopere fra urinrørsmunningen og finne ut om du faktisk har en urethritt. Lykke til og god bedring !