Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En trolig gjærsoppinfeksjon på penishodet

Spørsmål

For 1-2 dager siden begynte det å se ut som det flasser fra penishodet. Prøvd å skylle vekk med vann men ingenting endres. Har hatt den hvite prikken i mange år tidligere men ikke flassing eller lignede. Svir og klør ikke. Lurer også på hva den hvite prikken/såret kan være, har vært der i mange år.

Mann 18
Svar

Hei og takk for brevet ditt samt medsendt bilde. Bildet viser et hissig rødlig utslett på penishodet og dets omgivelser ispredd hvitlige områder med små flate sirkulære blemmelignende formasjoner samt avskalling av hudens øvre lag, alt vel forenelig med en gjærsoppinfeksjon. Du nevner en hvit prikk i brevet ditt, men det er vanskelig å si noe om den siden den ikke fremkommer spesielt tydelig på det oversendte bildet.


Gjærsoppinfeksjon er ikke så veldig hyppig hos menn og ikke sjelden foreligger det en årsak til at man får en slik infeksjon. Slike årsaker kan være flere, som inntak av antibiotika, bruk av cortisonholdige medikamenter, det kan være annen sykdom som har innvirkning på kroppens immunforsvar samt også sykdommer som svekker dette forsvaret, det kan være et tegn på forhøyet blodsukker hos diabetikere, eventuelt også det første synbare symptom på sukkersyke eller diabetes, langvarige varme og tette klesforhold samt en rekke andre faktorer. En av dem kan i sjeldnere tilfelle også være en overføring av smitte fra en kvinne som har kronisk gjærsoppinfeksjon i skjeden via seksuelt samliv.  


Vanligvis er behandlingen av den manifeste betennelsestilstanden på penishodet enkel;- påsmøring et par  ganger daglig med en antisoppkrem er som oftest virksom etter forholdsvis kort tid og slike kremer fås kjøpt på apoteket uten resept, som canesten krem, pevaryl krem e.l;- apoteket kan veilede deg her. Imidlertid bør du også bestille en tid hos fastlegen til en rutinesjekk siden det nå altså kan være andre tilstander som ligger bak en så brått oppstått gjærsoppinfeksjon på penishodet, som f. eks. en diabetes. Legen vil da undersøke deg og ta urinprøve og blodprøver for å utelukke at enten dette eller noe annet kan ligge til grunn. 


Dette kan selvsagt også være noe annet, helt sikre diagnoser via nett og bilde er desverre ikke alltid like enkelt. Hvis ikke ovennevnte krem hjelper innen rimelig tid så bør du få en lege til å vurdere utslettet;- det finnes en rekke andre spesiikke tilstander på penishodet å velge mellom, men ut fra bildet bedømt er gjærsoppinfeksjon den mest sannsynlige diagnose her. Lykke til og god bedring !Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-