En sannsynlig herpes

Spørsmål

Hei - jeg har fått en form for vorter på siden av penishodet. De har vært der vel en uke. De er ømme og sår. Har smurt med Bacimycin. Har et relativt nytt forhold og hun og jeg har ikke hatt andre partnere de siste fem mnd. Sender ved bilde. Takk for svar!

Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. Bidet viser et større og et par mindre sannsynligvis nokså grunne sårdannelser, gullaktig sårbunn omgitt av en sterk rød sone. Dette dreier seg etter all sannsynlighet om en herpes lokalisert til penishodet. Så snart som mulig bør du oppsøke lege og få tatt virusprøve av sårvæsken, det er en enkel prosedyre med en vattpensel som så sendes nærmeste mikrobiologiske laboratorium til diagnostikk. Det er av viktighet å få fastslått om dette dreier seg om en herpes type 1 eller type 2. Herpes er et virus som forårsaker sår som kan komme tilbake og det er slik at hvis såret er herpes type 1 så går det vanligvis svært lang tid mellom utbruddene, mens type 2 tenderer til å komme noe oftere tilbake. 


Herpes er nokså vanlig og smitter via sårvæsken. De aller fleste som får en herpes får den etter sex med en person som ikke selv vet at han eller hun har en herpes, og det kan være mange grunner til det. Ofte kan et utbrudd være så beskjedent at personen ikke oppfatter det som spesielt påfallende, kanskje det bare er en lett sårhet som går over på en dag eller to. Således har det ofte ikke vært noen åpenbar grunn til å søke lege og få dette diagnostisert. Man kan videre ikke helt utelukke at du tidligere kan ha hatt en herpes uten å merke noe særlig til det og derfor heller ikke har søkt lege for det. Hvorfor det da plutselig oppstår et ordentlig utbrudd, slik som du nok har vet man ikke sikkert.  


Herpes er ofte nokså vondt i den første fasen av utbruddet, men ubehaget og smerten gir seg etter noen dager ettersom såret gror. Så, neste skritt er altså å søke lege og få tatt prøver. Lykke til og god bedring !