Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diagnose herpes?

Spørsmål

Hei hadde sex med en jente for 14 dager siden, allerede etter 2 dager merket jeg sår på penishodet som klør litt, har ikke blitt noe bedre etter 14 dager, heller verre, demper det ned litt med forskjellige salver, men det er ubehagelig. Nå har det blitt flere sår, noen dager bedre noen dager verre. Ikke noe problem med vannlating, men veldig irriterende. Er det noen salve jeg kan prøve eller tabbelettkur som jeg kan kjøpe på apoteket å prøve eller må alt slik hentes ut på resept via lege?

Mann 60
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Ut fra det du beskriver er det ikke helt enkelt å stille noen sikker diagnose, men siden du altså etter et samleie har fått et par sår på penis så er det mest sannsynlige en herpes. Herpes nedentil fremkalles enten av herpesvirus type 1 eller type 2. Herpes er ikke på noen måte farlig, men det er viktig at du blir tilsett av en lege som ved å ta prøver av såret eller sårene kan stille en diagnose. Vanligvis tas da en enkel prøve av fuktigheten i såret med en vattpensel og den blir sendt til nærmeste mikrobiologiske laboratorium for diagnose. Du bør slutte med å smøre salve på sårene i god tid før du går til legen;- uten diagnose har det liten hensikt å bruke en eller annen tilfeldig salve.

Så desverre, det er nok helt nødvendig at du blir tilsett av lege for å få funnet ut hva dette er;- det er også viktig med tanke på fremtidige sexpartnere. Du kan enten oppsøke fastlegen eller gå til en spesialist i hud- og kjønnsykdommer. Og du skal ikke sjenere deg for å gå til legen med dette, alle leger er vant til å undersøke pasienter nedentil og gjør det hele tiden. Lykke til og god bedring !