Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alternative smitteveier for herpesvirus

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om herpes i underlivet kan smittes til andre via håndduker og klær? Kan herpes smittes til andre f.eks. ved at noen låner ei bukse av noen som har herpes? Eller smittes kun herpes i underlivet via direkte kontakt mellom slimhinner? Takk for svar.

Kvinne 26
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Herpesviruset overføres mellom enten to slimhinner eller fra hud til slimhinne eller omvendt. Som oftest skjer dette ved seksuelt samkvem, det være seg samleie, oral sex eller intim kontakt forøvrig, eller ved at to personer har intim kontakt uten direkte å ha sex. Det er videre kjent at et herpessår kan smitte til andre kroppsdeler som f. eks. en finger, altså f. eks. som følge av en undersøkelse hvor den som undersøker ikke beskytter seg ved å bruke en handske.


Indirekte overføring som du spør om, som via et håndkle eller et klesplagg er nok teknisk mulig, men i tilfelle må svært mange ting klaffe før det eventuelt skal kunne skje. Herpesvirus på et stykke tøy vil meget snart miste sin smittebærende evne idet det hurtig vil tørke inn og dø. Viruset fordrer spesielle fysiologiske omgivelser for å kunne eksistere, som høy fuktighet, temperatur, spesiell surhetsgrad samt en rekke andre faktorer. 


Spørsmålet kommer ofte opp i forbindelse med HIV og i den anledning er det blitt gjort store befolkningsundersøkelser på nettopp dette i tiden før man med sikkerhet visste hvordan viruset spredde seg. Det ble entydig slått fast at HIV-viruset ble overført på tre måter;- ved blodsmitte, ved sex og fra mor til barn ved svangerskap og fødsel. 


Når det gjelder herpesviruset så er det nok usikkerhet hvorvidt dette er blitt spesifikt undersøkt. De ovennevnte smitteveiene er dem vi forholder oss til i klinikken og utover det så må betraktninger om hvorvidt det kan tenkes andre smitteveier forbli teoretiske;- i medisin skal man være forsiktig med helt å utelukke at lite tenkelige ting i sjeldne tilfeller likevel kan tenkes å forekomme, men sannsynligheten for denne typen overføring må ansees for å være svært liten hvis det i det hele tatt er mulig. En god regel vil imidlertid være alltid å bruke sitt eget undertøy og ikke låne andres.