Soppinfeksjoner i huden

Hodebunnen, føttene, lysken og neglene kan angripes av sopp. Disse soppinfeksjonene angriper hornlaget i huden.

SOPP I HUDEN: En soppinfeksjon i huden med runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing kan være ringorm. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. "Ringorm" har ikke noe med orm å gjøre! Foto: NTB Scanpix
SOPP I HUDEN: En soppinfeksjon i huden med runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing kan være ringorm. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. "Ringorm" har ikke noe med orm å gjøre! Foto: NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Soppinfeksjoner kalles også tinea og dermatofytose.

De vanligste soppinfeksjonene i hud og negler er forårsaket av sopptypene trichophyton, microsporum og epidermophyton. Disse soppene finnes overalt rundt oss, og kan smitte fra dyr, mellom mennesker (enten direkte eller indirekte, via badegulv og håndklær) eller mer sjeldent; direkte fra jord til menneske. Soppen kan ikke trenge inn i levende vev, men kan invadere hornlaget i huden, neglene og håret.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Fotsopp:

Fotsopp finnes vanligvis mellom tærne. Huden blir rød, flasser, blir bløt og hvit og får små sprekker. Kløe er vanlig. Aller vanligst mellom 4. og 5. tå (lilletåen). Hyperkeratotisk tinea gir en mokkasinaktig tykk hud.
Inflammatorisk tinea gir et kløende, ofte smertefullt vableutbrudd, ofte på innsiden av foten.

FOTSOPP: Huden blir rød, flasser og sår små sprekker og sår. Aller vanligst mellom tærne. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock.
FOTSOPP: Huden blir rød, flasser og sår små sprekker og sår. Aller vanligst mellom tærne. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock. Vis mer

"Ringorm"/hudsopp på kroppen

Ringorm er en soppinfeksjon som fører til runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. ("Ringorm" har ikke noe med orm å gjøre!)

LES MER: Ringorm

SOPPINFEKSJON: Tinea Capitis fører ofte til rød og flassende hud. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SOPPINFEKSJON: Tinea Capitis fører ofte til rød og flassende hud. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Sopp i hodebunnen

Gråe eller rødlige flekker i hodebunnen som flasser. Kan føre til hårtap. Vanligst etter sydenferier eller hos barn med innvandrerbakgrunn.

LES MER:

Lyskesopp

Tydelig avgrenset, kløende, ofte hissig utslett i en eller begge lysker. Kan bre seg på innsiden av lårene og utover på pungen.

LES OGSÅ: Smerter i lysken, hva kan årsaken være?

NEGLESOPP: Neglen blir tykk og gul, og kan lett smuldre opp. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock.
NEGLESOPP: Neglen blir tykk og gul, og kan lett smuldre opp. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock. Vis mer

Neglesopp

Neglen blir tykk, misfarget (grå eller gul) og kan smuldre opp. Tåneglene er hyppigst rammet.

Forandringer i neglene kan avsløre sykdom

Sopp andre steder

Hudsopp kan også forekomme i håndflatene, i ansiktet og i områder med skjeggvekst.

Underlivssopp

Underlivssopp i skjeden hos kvinner skyldes ofte Candida albicans, en gjærsopp. Denne typen sopp tilhører en annen biologisk orden enn andre dermatofytter, og opptrer i slimihinner - ikke i huden - og omtales derfor ikke mer i denne saken. Her kan du lese mer om underlivssopp: Soppinfeksjon i underlivet

image: Basaliomer: Den vanligste formen for hudkreft

Basaliomer: Den vanligste formen for hudkreft

Behandling av soppinfeksjoner

Sopp trives i fuktig miljø! Hold derfor det angrepne hudområdet så rent og tørt som mulig. Krem til behandling av fotsopp er ikke på resept. De øvrige behandlingene med krem eller tabletter forutsetter forskrivning på resept. Som regel er konsultasjon hos lege nødvendig. Dersom det er tvil om det dreier seg om sopp, kan legen skrape litt i flekkene i huden og undersøke prøven med mikroskop eller sende inn til et laboratorium for dyrkning (svar på dyrkning tar lang tid fordi soppen vokser langsomt).

Behandling av fotsopp

Fotsoppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil ®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten ®, Klotrimazol, Daktar ®, Pevaryl ®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Husk å tørke føttene godt når du har vasket dem, og bruk gjerne talkum. Du bør bruke sokker i et naturlig materiale, for eksempel bomull og ull, og sokkene bør vaskes så varmt de tåler. Bytt sokker hver dag. Om sommeren er det fint å gå i sandaler som gir god lufting, slik at man unngår klamme føtter.

Behandling av hudsopp på kroppen

Soppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil ®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten ®, Klotrimazol, Daktar ®, Pevaryl ®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Ved utbredt hudsopp hos voksne kan behandlingen bestå av soppdrepende tabletter. Slik behandling er kostbar.

Behandling av sopp i hodebunnen

Dette er en gjenstridig soppinfeksjon som kan være vanskelig å behandle. Barn bør vanligvis behandles av hudspesialist. Både for barn og voksne er tablettbehandling aktuelt.

LES OGSÅ: Seborreisk eksem vanlig i hodebunnen

image: Kviser: behandling

Kviser: behandling

Behandling av lyskesopp

Soppen behandles med krem, for eksempel terbinafin (Lamisil ®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten ®, Klotrimazol, Daktar ®, Pevaryl ®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Det er viktig å holde huden som tørr som mulig. Unngå derfor tettsittende undertøy og tette bukser. Tablettbehandling er aktuelt hvis kremen ikke hjelper.

Behandling av neglesopp

Neglesopp kan være vanskelig å kurere, og hvis du ønsker å behandle den, krever det ofte langvarig innsats. Gevinsten ved behandling må vurderes opp mot ulempene (eventuelle bivirkninger, pris, tidkrevende innsats). Hvis mindre enn halvparten av neglen er angrepet, brukes ofte amorolfin (Loceryl ®) neglelakk. Enkeltstående tånegler behandles med Loceryl ® en gang per uke i ett år. Tablettbehandling i 12 uker kan i enkelte tilfeller overveies. De eldre typene tabletter har sjeldne, men alvorlige bivirkninger og krever ofte overvåking av leverprøver. Det finnes nyere medisiner som ikke har disse samme bivirkningene, men som også må forskrives av lege. Det kan være nødvendig å ta disse i over et år.

Kilder:

Opprinnelig skrevet 20.02.2018 av Bryhn. Kilder: Uptodate

Denne saken er i sin helhet oppdatert og utvidet av lege Nina Bryhn, men opprinnelig bygget på kortere artikkel på Lommelegen fra 2006, skrevet av lege, Cecilie Arentz-Hansen. Opprinnelige kilder: Kilder: -Statens legemiddelverk. Terapianbefaling: Behandling av dermatomykoser. 2005.