Soppinfeksjoner i huden

Hodebunnen, lysken, føttene og negler kan angripes av sopp. Disse soppinfeksjonene angriper hornstoff (keratin), som vi har i det øverste hudlaget.

TINEA ER OFTE RINGFORMET: Kanskje ikke så vanskelig å forstå hvorfor hvorfor dette kalles ringorm. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
TINEA ER OFTE RINGFORMET: Kanskje ikke så vanskelig å forstå hvorfor hvorfor dette kalles ringorm. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er soppinfeksjon?

Soppinfeksjon er en samlebetegnelse for at ulike soppmikrober (gjærsopp eller dermatofytter) invaderer vevet. I huden er de viktigste gjærsoppene candida albicans og Malassezia furfur, mens dermatofytter oftest dreier seg om Microsporum, Trichophyton og Epidermophyton.

Tinea er den kliniske betegnelsen på en infeksjon i hud og negler med dermatofytter, mens pityriasis versicolor betegner infeksjon med Malazzesia furfur.

Soppinfeksjon med Candida albicans rammer oftest slimhinner, og er en viktig årsak til underlivssopp i skjeden hos kvinner. Tilstanden rammer også huden under brystene, særlig hvis huden er belastet med trykk og fuktighet på grunn av store bryster eller overvekt. Candida sees også hos babyer i lyskene på grunn av bleieutslett. Eksem i øret/øregangene har ofte en viss komponent av sopp i seg.

De "ekte" soppinfeksjonene i hud og negler, omtalt som tinea, er forårsaket av dermatofytter. Disse soppene finnes overalt rundt oss, og kan smitte fra dyr, mellom mennesker (enten direkte eller indirekte, via badegulv og håndklær) eller mer sjeldent; direkte fra jord til menneske. Det er svært sjeldent at mennesker blir smittet fra hund, men kan forekomme (1). Soppen trenger ikke dypt inn i levende vev, men kan invadere den ytterste del av huden vår, hornlaget, samt hår og negler.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Fotsopp

Fotsopp finnes vanligvis mellom tærne. Symptomene består i at huden blir rød, flasser, blir bløt og hvit og får små sprekker. Kløe er vanlig. Aller vanligst mellom 4. og 5. tå (lilletåen). Huden kan endre seg på forskjellige måter, fra mokasinaktig forttykket hud til mer betent og smertefullt uttrykk. "Athlete´s foot" er en engelsk betegnelse som benyttes da personer som trener mye lettere utvikler slik infeksjon fra urent skotøy.

FOTSOPP: Huden blir rød, flasser og sår små sprekker og sår. Aller vanligst mellom tærne. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock.
FOTSOPP: Huden blir rød, flasser og sår små sprekker og sår. Aller vanligst mellom tærne. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock. Vis mer

Ringorm / hudsopp på kroppen

«Ringorm» er en soppinfeksjon som gir symptomer med runde, røde flekker i huden, ofte med lett flassing. Flekken er gjerne litt blekere i midten og mer markert på kantene. «Ringorm» er en gammel betegnelse pga. utseende med ringer i huden, men har altså ikke noe med orm å gjøre. (2)

Denne tilstanden må ikke forveksles med de mer hvite flekkene i huden om som oppstår ved pityriasis versicolor, særlig på rygg og bryst.

LES MER: Ringorm

TINEA I HODEBUNN: Hudforandringene har ofte et mer betent uttrykk. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB
TINEA I HODEBUNN: Hudforandringene har ofte et mer betent uttrykk. Foto: Zay Nyi Nyi / Shutterstock / NTB Vis mer

Sopp i hodebunnen

Tinea i hodebunnen vises som tydelige avgrensede områder med flassing og rødhet. Av og til oppstår uttalt betennelse med væsking og abscesser, noe som kan gi hårtap til følge. Vanligst etter sydenferier eller hos barn med innvandrerbakgrunn.

Denne type sopp må ikke forveksles med flassing i hodebunn fra seboreisk eksem, der Malassezia furfur spiller en rolle. Her er flassingen mer diffus over hodebunnen.

LES MER:

Lyskesopp

Tydelig avgrenset, lett kløende, ofte hissig utslett i en eller begge lysker. Kan bre seg på innsiden av lårene og utover på pungen.

image: Les mer: lyskesopp

Les mer: lyskesopp

LES OGSÅ: Smerter i lysken, hva kan årsaken være?

Neglesopp

Neglen blir tykk, misfarget (grå eller gul) og kan smuldre opp. Tåneglene er hyppigst rammet.

Les mer om neglesopp her.

NEGLESOPP: Neglen blir tykk og gul, og kan lett smuldre opp. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock.
NEGLESOPP: Neglen blir tykk og gul, og kan lett smuldre opp. Foto: NTB Scanpix /Shutterstock. Vis mer

Forandringer i neglene kan avsløre sykdom

Sopp andre steder

Tinea / ringorm kan også forekomme i håndflatene, i ansiktet og i områder med skjeggvekst.

Hvordan stilles diagnosen?

Det er ikke farlig å prøve smøring på egen hånd med soppdrepende krem først, hvis det dreier seg om mindre flekker, men som regel er konsultasjon hos lege nødvendig for å stille diagnosen. Dersom det er tvil om det dreier seg om sopp, kan legen skrape litt i flekkene i huden og undersøke prøven med mikroskop eller sende inn til et laboratorium for PCR eller dyrkning.

image: Basaliomer: Den vanligste formen for hudkreft

Basaliomer: Den vanligste formen for hudkreft

Soppdrepende kremer, eventuelt tabletter.

Noen av kremene til behandling av mindre områder med hudsopp fås på apotek uten resept. Det finnes flere soppdrepende midler, for eksempel terbinafin (Lamisil ®) krem eller et imidazolpreparat (Canesten ®, Klotrimazol, Daktar ®, Pevaryl ®). Det er viktig å behandle så lenge som forskrevet. Ved utbredt hudsopp kan behandlingen måtte bestå av soppdrepende tabletter.

Det finnes ingen enkle snarveier til behandling av soppinfeksjoner i hud. Det er helt sikkert noen kjerringråd, men pass på å få stilt en diagnose, og ta behandlingen derfra.

Behandling av fotsopp krever god hygiene

Behandling av sopp på føttene krever at du ikke bare smører huden, men steller føttene godt, da tilbakefall er hyppig. Sopp trives i fuktig miljø! Husk derfor å tørke føttene omhyggelig når du har vasket dem, og bruk gjerne talkum. Du bør bruke sokker i et naturlig materiale, for eksempel bomull og ull, og sokkene bør vaskes så varmt de tåler. Bytt sokker hver dag. Har du gamle godt brukte joggesko, så skift disse, da de kan inneholde soppsporer. Om sommeren er det fint å gå i sandaler som gir god lufting, slik at man unngår klamme føtter.

Behandling av gjenstridig hodesopp

Soppinfeksjon i hodebunn hos barn (og voksne) kan være gjenstridig, med mye betennelse og væsking til følge, i verste fall varig hårtap. Slik behandling er en hudspesialistoppgave.

LES OGSÅ: Seborreisk eksem vanlig i hodebunnen

image: Kviser: behandling

Kviser: behandling

Behandling av neglesopp er krevende

Neglesopp på føtter kan være vanskelig å kurere, og hvis du ønsker å behandle den, krever det ofte langvarig innsats. Dette er fordi at tåneglene vokser langsomt, og særlig ved høyere alder. Gevinsten ved behandling må vurderes opp mot ulempene (eventuelle bivirkninger, pris, tidkrevende innsats). Hvis mindre enn halvparten av neglen er angrepet, brukes ofte amorolfin (Loceryl ®) neglelakk. Enkeltstående tånegler behandles med Loceryl ® en gang per uke i ett år. Tablettbehandling i minst 12 uker kan i enkelte tilfeller overveies.

Kilder:

1) Fhi.no: Smitte fra dyr- forekomst og risiko

2) Uptodate.com: Dermatophyte (tinea) infections