Skabb gir utslett og kløe

Flere tilfeller av skabb har blitt rapportert de siste årene, ikke bare i Norge, men i resten av Europa.

SKABB: En Lommelegen-leser lurer på hvorfor det «kjennes ut som at noe bor» i underlivet hennes. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer. Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flere tilfeller av skabb har blitt rapportert de siste årene, ikke bare i Norge, men i resten av Europa. Flere offentlige institusjoner som sykehus, skole og sykehjem opplever skabbutbrudd, i tillegg til enkeltpersoner i samfunnet. Personer med svekket immunforsvar er utsatt for den alvorligste typen skabb.

Hva er skabb?

Skabb, eller scabies, er en hudsykdom som er forårsaket av midden Sarcoptes scabiei. Ordet scabies kommer fra det latinske verbet scabere som betyr å klø, eller å skrape. Hunnmidden graver seg inn i det øverste laget av huden og forårsaker en veldig kløe og utslett.

Både barn og voksne kan få skabb.

SKABBUTSLETT: Utslett på grunn av skabbinfestasjon mellom tærne hos en liten baby. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Zay Nyi Nyi
SKABBUTSLETT: Utslett på grunn av skabbinfestasjon mellom tærne hos en liten baby. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Zay Nyi Nyi Vis mer

Årsak

Dette kløende utslettet skyldes skabbmidden som er 0,3–0,5 mm lang. Man kan smittes hvis en eller flere nylig befruktede hunnmidd havner på huden. Midden bruker en times tid på at grave seg ned i huden, og lever av å spise hudceller. Den spiser seg gjennom huden parallelt med hudoverflaten noen få mm i døgnet slik at det dannes det vi kaller skabbganger. Hver dag legges 2–3 egg inne i disse gangene. Når eggene klekkes etter 3–4 døgn graver middlarvene sine egne små ganger. I løpet av 14–21 dager blir middlarvene voksne. En voksen midd kan leve i inntil to måneder. En midd som ikke lever i huden vil dø i løpet av timer i et tørt og varmt miljø. På steder med høyere luftfuktighet, for eksempel i sengetøy og undertøy, kan den leve i et par døgn.

Midden utløser en sterk kløe, spesielt om natten. Det er imidlertid sjelden skabbmiddene opptrer i stort antall. Vanligvis vil en smittet person bare ha 5–15 hunnmidd.

I sjeldne tilfeller kan midden finnes i store mengder. Dette kalles skorpeskabb eller norsk skabb. Skorpeskabb er en alvorlig form for skabb som kan oppstå hos personer som har et svekket immunforsvar, eldre, funksjonshemmede, eller folk som av andre grunner er svekket. Personer med skorpeskabb har tykke skorper i huden som inneholder et stort antall midd og egg, de er svært smittsomme og kan spre smitten både ved direkte hud-mot-hud kontakt og hvis andre har kontakt med deres klær, sengetøy og møbler. De har ofte ikke de vanlige symptomene på skabb som utslett eller kløe.

Personer med skorpeskabb bør få rask og aggressiv medisinsk behandling for å hindre et mer generelt utbrudd av scabies.

Midd som kommer bort fra verten sin kan overleve et døgn eller to ved romtemperatur på 21 °C og relativ luftfuktighet på 40–80 %. Overlevelsen øker ved lavere temperaturer og høy luftfuktighet.

TEGN PÅ SKABB: Her ser du en ganske kraftig hudreaksjon på skabb. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
TEGN PÅ SKABB: Her ser du en ganske kraftig hudreaksjon på skabb. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer

Smitte

Skabb smitter hovedsakelig ved hud mot hudkontakt, seksuell kontakt, folk i samme husstand og i sjeldne tilfeller indirekte smitte gjennom sengeklær, klær og håndklær dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Det dreier seg som regel om lengre kontakt - et raskt håndtrykk eller en klem sprer vanligvis ikke skabb. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte.

Skabb kan spre seg raskt under visse forhold, særlig der nær kropps- og hudkontakt er hyppig. Institusjoner som sykehjem, omsorgsboliger, fengsler, og også skoler og barnehager, er ofte steder hvor man finner skabb utbrudd. Skabb er vanligere hos barn og unge, men også voksne får skabb.

Blir ikke smittet av dyr

Hunder, katter og mennesker blir smittet av sin egen distinkte art av skabbmidden. Hver art av midd foretrekker en bestemt type vert og lever ikke lenge borte fra den foretrukne vert. Man kan få en midlertidig hudreaksjon hvis man tar på et dyr med for eksempel hundemidd eller kattemidd, men mennesker blir ikke smittet av disse. Vi kan heller ikke smitte våre dyr.

KATT MED ARTSSPESIFIKK SKABB: Man kan få en midlertidig hudreaksjon dersom man tar på ett dyr med skabb. Men, skabben kan ikke overleve og formere seg i huden hos mennesker. Vi kan heller ikke smitte våre dyr. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Suharji Esha
KATT MED ARTSSPESIFIKK SKABB: Man kan få en midlertidig hudreaksjon dersom man tar på ett dyr med skabb. Men, skabben kan ikke overleve og formere seg i huden hos mennesker. Vi kan heller ikke smitte våre dyr. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Suharji Esha Vis mer

Utbredelse

Tidligere var skabb assosiert med dårlig hygienisk standard og fattigdom. Det er imidlertid ingen slik sammenheng i Europa i dag. Skabb er utbredt over hele verden.

Skabb synes å opptre i sykluser på 20-30 år. I Norge har det vært en betydelig nedgang i tilfeller av skabb siden slutten av 1970-tallet, men tilstanden har nå på ny økt igjen.

Skabb har siden 1994 ikke vært meldepliktig til MSIS, det foreligger derfor ikke nøyaktig tall på hvor mange som blir smittet årlig i Norge. Imidlertid opplever helsetjenesten økt antall skabbpasienter, samt at man registrerer en drastisk økning av salg av medisiner og kremer som behandler skabben.

SKABB: Illustrasjon av en hånd infisert av skabb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
SKABB: Illustrasjon av en hånd infisert av skabb. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: After, sår i munn

Inkubasjonstid

Det går 2-6 uker fra man får skabb til man opplever symptomer. Hvis man tidligere har hatt skabb kan tiden fra smitte til symptomer være kortere - ofte bare 1-3 dager til symptomene opptrer.

LES OGSÅ:
image: Alt om herpes

Alt om herpes

Symptomer

Vanlig symptom er betydelig og uttalt kløe som vanligvis er verre om natten. Tynne, uregelmessige gravespor etter hunnmidden som også består av små blemmer eller knuter på huden er også tegn på skabb. Spor etter der hunnmidden har gravd seg ned sees vanligvis i hudfolder. Nesten alle deler av kroppen kan være involvert som ledd i direkte utslett av skabbmidden, eller som en allergisk reaksjon på skabben. Voksne mennesker har som regel ikke utslett i hoderegionen siden skabben ikke trives der. De vanligste stedene med utslett er som følger:

 • Mellom fingrene
 • Armhulene
 • Rundt midjen
 • Langs innsiden av håndledd
 • På indre albue
 • På fotsålene
 • Rundt bryster
 • Rundt kjønnsorgan
 • Rundt mannlige kjønnsorganer (papler eller knuter på penis er nesten synonymt med en skabbdiagnose)
 • På baken, og endetarmsåpningen
 • På knær

Symptomer hos barn

Hos spedbarn og små barn kan man i tillegg finne skabb på andre områder som:

 • Hodebunn
 • Ansikt
 • Nakke
 • Håndflatene
 • Fotsålene

Hvis man har hatt skabb før, kan symptomer utvikle seg i løpet av få dager etter smitte. Hvis man aldri har hatt skabb, kan det ta så lenge som seks uker etter tegn og symptomer for å begynne. Det er viktig å huske at man fortsatt kan spre skabb selv om man ikke har noen symptomer ennå.

TYPISKE SKABBGANGER: Skabbganger i håndflaten hos en 4 mnd gammel baby. Her må behandlingen skje i samråd med lege. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Donya HHI
TYPISKE SKABBGANGER: Skabbganger i håndflaten hos en 4 mnd gammel baby. Her må behandlingen skje i samråd med lege. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Donya HHI Vis mer

Kan det være noe annet?

Symptomene kan ligne på andre sykdommer som må utelukkes (differensial diagnoser):

LES OGSÅ:
image: Utslett - hva kan årsaken være?

Utslett - hva kan årsaken være?

Oppsøk lege

Ved mistanke om skabb, det vil si intens nattlig kløe eller typisk utslett som beskrevet over bør man oppsøke lege for å få undersøkt om man har skabb.

Diagnostisering

Diagnose er ofte klinisk, særlig hvis flere medlemmer av en husstand klager på kløe. Man kan bekrefte diagnosen via dermatoskopi, mikroskopisk undersøkelse av innholdet fra en skabbgang, en vevsprøve og inspeksjon av huden som viser skabbganger.

MIDD SETT MED MIKROSKOP: Mikroskopbilde av Sarcoptes scabiei, midden som forårsaker skabb. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
MIDD SETT MED MIKROSKOP: Mikroskopbilde av Sarcoptes scabiei, midden som forårsaker skabb. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Behandling av skabb

Skabb blir aldri borte av seg selv og må alltid behandles. Pasienten og alle som bor sammen med pasienten eller såkalte nære kontakter, blir behandlet.

De vanligste medikamentene er:

 • Førstevalgspreparat er permetrin 5% krem (Nix ®) som smøres inn i tørr hud. Kan brukes til voksne og barn over 2 måneders alder. Permetrin krem smøres over hele hudoverflaten, inkludert ansikt opptil hårfestet (unngå rundt øynene og munn). Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre genitalia og sete. Det er viktig å passe på å ha korte negler slik at man kommer til med krem under negler samt langs neglebånd. Barn skal også smøre hodebunn. Kremen bør sitte på i minst 12 timer før man dusjer eller bader. Gjenta behandling etter 1 uke.
 • Alternativ som førstevalgspreparat er Benzylbenzoat 33% liniment. Dette smøres inn 3 ganger med 5 minutters mellomrom. Hele hudoverflaten, inkludert ansikt opptil hårfestet (unngå rundt øynene og munn) smøres. Smør også huden mellom fingre og tær, i armhuler, navle, ytre genitalia og sete. Det er viktig å passe på å ha korte negler slik at man kommer til med krem under negler samt langs neglebånd. Barn under 2 år bør få fortynnet liniment (15%) og hodebunn og ansikt behandles også. Barn bør behandles i samråd med lege. Etter 24 timer vaskes eller dusjes linimentet av. Har man vasket hendene før 24 timer er gått bør hendene smøres på nytt. Gjenta behandling etter 1 uke.
 • Ivermektin (Stromektol), medisin i pilleform. Denne brukes ofte sammen med krem ved utbrudd av skorpeskabb eller hvis en pasient ikke blir kvitt skabb med kremer. Denne behandlingen gjentas også etter 1-2 uker.

Det anbefales generelt å gjenta behandlingen etter én uke, men siden permetrin kan virke lokalirriterende på huden – spesielt hos personer med en ømfintlig hudtype – kan det være aktuelt med én behandlingsomgang.

SKABB: En Lommelegen-leser lurer på hvorfor det «kjennes ut som at noe bor» i underlivet hennes. Legene og brødrene Wasim og Naeem Zahid svarer. Vis mer

Behandling av skorpeskabb hos eldre og immunsupprimerte kan være vanskelig og det anbefales å søke råd hos hudspesialist. En kombinasjon av krem og tabletter kan ofte være nødvendig.

For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i 5 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer. Dette bør skje senest 12 timer etter inntak av Ivermectin tabletter og direkte etter at man har hatt Nix-kremen/Benzyl Benzoat på i 12 timer. Alt sengetøy, inkl. tøy brukt foregående dag vaskes på minst 60 ºC, eller brukes ikke på 5 dager. Man bør også rengjøre mobiltelefon og PC med egnet middel, da man har funnet skabb også her. Hus vaskes med vanlige vaskemidler, og tøystoffmøbler og tepper støvsuges.

UTBREDT SKABBUTSLETT: Utbredte skabbganger og utslett hos en voksen pasient. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Zay Nyi Nyi
UTBREDT SKABBUTSLETT: Utbredte skabbganger og utslett hos en voksen pasient. FOTO: NTB Scanpix / Shutterstock Zay Nyi Nyi Vis mer

Resistens?

Det er mange pasienter med tilbakefall etter endt behandling og dette er frustrerende og ikke minst kostbart for pasientene. Det diskuteres om det dreier seg om resmitte etter endt behandling, eller om skabben har blitt mer tolerant for skabbmidlene med at det tar lengre tid før de dør av for eksempel Permetrin. Man har tatt høyde for dette og har økt tiden for påføringen av Permetrin fra 8 til minst 12 timer. En annen grunn til behandlingssvikt er at man ikke har fått klar nok instruks i hvordan behandlingen og saneringen utføres og at man derfor ikke får behandlet effektivt nok.

Varighet

Man kan ha kløe opptil 2-4 uker etter at behandling er ferdig. Både som en reaksjon på skabbmidden, samt at skabbmidlene er hudirriterende og uttørkende. Hvis kløe fortsetter kan man bruke en kortison krem og en god fuktighetskrem. Man kan også bruke en antihistamintablett og bruke kalde kompresser mot huden. Hvis man ikke er bedre etter ca 4 uker, er det mulig man trenger videre behandling.

Være hjemme

Fordi man regner behandlingen som svært effektiv, dersom den gjennomføres på riktig måte, kan man som regel gå tilbake til barnehage, skole, eller jobb dagen etter at behandlingen er utført.

LES OGSÅ: Lipom - fettkul i huden

Allergi mot husstøvmidd

Er det noen kjerringråd som hjelper?

Skabb er ganske omfattende å behandle. Hverken såpe eller desinfisering vil ta knekken på midden. Sitronolje eller andre kjerringråd vil likeledes ha null effekt. I verste fall vil du smitte flere ved å forsøke alternativ behandling, fordi du vil da gå lengre med infeksjonen og være smittsom over lengre tid. Oppsøk lege og få resept på medisin.

Våre leger og hudleger har svart på spørsmål om skabb:

Kilder:

Delvis brukt tidligere, krotere artikkel på Lommelegenom skabb som opprinnelig var skrevet av Nina C. Bryhn, 04.11.2016 Kilder: 1) FHI - Skabb 2) CDC 3) MC 4) DNNZ med revisjon 14.03.2019 av Elisabeth Lofthus, sykepleier.

2) FHI.NO - skabb. SMITTEVERNVEILEDEREN Skabb - veileder for helsepersonell, Publisert 03.03.2010 Oppdatert 06.02.2019

3) Dermnet.nz, Scabies, Author: Hon A/Prof Amanda Oakley, Dermatologist, Hamilton, New Zealand, 1997. Updated September 2015.

LES OGSÅ:
image: Barnemark - veldig smittsomt

Barnemark - veldig smittsomt