Ringorm

Ringorm er ikke en orm, men en soppinfeksjon i huden. Det riktige betegnelsen er tinea. Utslettet er rødt, ringformet og flasser.

RINGORM: Tinea corporis begynner som regel med et rundt eller ovalt utslett som klør, er skjellete og sprer seg i en sirkel. Derav det misvisende navnet "ringorm". Foto: NTB Scanpix / Shutterstock.
RINGORM: Tinea corporis begynner som regel med et rundt eller ovalt utslett som klør, er skjellete og sprer seg i en sirkel. Derav det misvisende navnet "ringorm". Foto: NTB Scanpix / Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er ringorm?

Ringorm er en gammel folkelig betegnelse på et utslett som heter tinea på fagspråket, og er en soppinfeksjon i huden. Ordet «orm» er misvisende. Navnet kommer fra formen på utslettet; det kan se ut som ringer i huden.

Soppen fester seg til de døde hudceller vi har ytterst i huden, og det oppstår en betennelsesreaksjon, som altså gir rødhet og flassing.

Hvor på kroppen?

Man kan få ringorm mange forskjellige steder på huden. Tinea blir hoveduttrykket, mens plasseringen på kroppen bestemmer tilleggsbetegnelsene.

  • På overkroppen kalles det tinea corporis
  • I lysken tinea cruris. Mest vanlig hos menn.
  • På hendene tinea manuum.
  • På føttene tinea pedis. Også kjent som fotsopp.
  • I skjeggregion, tinea barbae.
  • I ansiktet, tinea faciei.
  • I hodebunnen, tinea capitis.
  • Neglesopp (tinea unguium). Det er vanligvis tåneglene som blir rammet. Symptomer er gule, fortykkede negler, som er mer porøse og eventuelt endrer form. Mest vanlig hos voksne, og det er flest menn som går neglesopp.

Se flere bilder av utslettet i bildegalleri lengre ned.

Symptomer

Ringorm begynner som regel med et rundt eller ovalt utslett som er skjellete og sprer seg i en sirkel. Man ser etterhvert normal hud i midten og en aktiv, utadgående hevet bord som ofte er rød med skjellete hud. Dette gir opphavet til navnet ringorm, det ser ut som en ring og en orm i en sirkel. Noen kan oppleve at utslettet kan klø litt, men mange har ikke noe symptomer ut over utslettet.

LES OGSÅ: Kløe i huden, hva kan årsaken være?

Hva skjer i kroppen?

Tinea er en infeksjonssykdom forårsaket av sopparten dermatofytter Infeksjonen gir som hovedregel et rundt eller ovalt utslett som gradvis vokser i størrelse, veldig sakte over uker eller måneder. Det kan være lett kløe, men oftest gir det ingen ubehag.

Tinea på huden er vanligvis overflatisk, det vil si at kun det øverste laget av huden er angrepet. Av og til kan disse infeksjonene gå dypere, og gi mer alvorlige betennelser med dannelse av puss. Dette sees særlig ved tinea i hodebunn. Negler kan også bli alvorlig angrepet. Neglesopp forekommer blant 2-5% av den voksne befolkningen.

Smitte

Slik kan man bli smittet:

  • Gjennom hudkontakt med andre mennesker. Soppene Trichophyton rubrum og trichophyton mentagrophytes er de sopptyper som oftest forårsaker ringorm mellom mennesker
  • Ved kontakt med dyr som hunder, katter, kyr, hester, griser og geiter. Soppen Microsporum canis skyldes opprinnelig smitte fra dyr.
  • Smitte kan også skje via gjenstander, eksempelvis hårbørster og sportsmatter (som ved bryting eller turn) og også håndklær, sengetøy eller klær man deler.

Smittsomheten bestemmes både av tilstanden hos den som smittes, og av soppen i seg selv. Eksempler er fuktig miljø, høy levealder, bruk av bredspektrede antibiotika, diabetes, dårlig blodsirkulasjon til huden og nedsatt immunforsvar.

De fleste som smittes er likevel friske fra før. Uttrykket athlete´s foot beskriver den fotsoppen man får ved mye bruk av tettsittende og svett fottøy.

Bilder av utslett

Klikk på bildene for større versjon.

Foto: NTB Scanpix/Shutterstock

Smitte via husdyr

Ved spørsmål om smitte fra dyr er det god informasjon å hente hos Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet. Det finnes et utall av sopparter, og det kan være utbrudd som små epidemier hos dyr. Symptomer hos dyr kan være at de avstøter hår eller har skorper i huden. Også hos dyr spres smitten via hudkontakt, eller indirekte via liggeunderlag, seletøy, børster og transportkasser, eksempelvis.

Inkubasjonstid

Tiden fra man blir smittet til man får symptomer er svært varierende, i et spenn fra et par uker til flere måneder.

RINGORM PÅ RYGGEN: Bildet viser ringorm som har spredd seg til hele ryggen. Det er imidlertid svært uvanlig med såpass kraftig utbrudd; de fleste har noen få flekker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
RINGORM PÅ RYGGEN: Bildet viser ringorm som har spredd seg til hele ryggen. Det er imidlertid svært uvanlig med såpass kraftig utbrudd; de fleste har noen få flekker. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Hvordan stilles diagnosen?

Som oftest stilles diagnosen ved at man har et typisk utseende utslett på et typisk sted. Hvis legen er i tvil vil han eller hun kunne ta et avskrap av huden for undersøkelse i mikroskop og hudavskrap kan også sendes til laboratorium for genanalyse (PCR) og/eller dyrkning.

Kan det være noe annet?

Det er flere andre tilstander med lignende hudsymptomer som kan forveksles med ringorm:

Behandling

Ringorm behandles vanligvis med soppmiddel som smøres på utslettet. Det finnes flere reseptfrie soppmidler i kremform, som har virkestoffet klotrimazol, mikonazol og terbinafin på apoteket. Noen av disse kremene markedsføres for fotsopp, men kan også brukes mot ringorm på kroppen. Ikke alle kremer er beregnet på barn, så spør gjerne en ansatt på apoteket om råd.

Hvis kremen ikke virker i løpet av en til to uker, bør du oppsøke lege for å vurdere annen diagnose.. Salve/krem mot soppinfeksjon, brukes en til to ganger daglig opp til tre uker. Det er viktig å følge bruksanvisningen som følger produktet.

Noen få opplever at huden blir irritert av soppkremen. Hvis man får en omfattende infeksjon kan man trenge tablettbehandling. Hvis dette skjer vil legen ofte sjekke om pasienten har en annen sykdom som hemmer immunforsvaret som for eksempe HIV eller underernæring.

Hjemme fra skole og barnehage?

Utbrudd av tinea kan forkomme i skole og barnehager. Folkehelseinstituttet anbefaler at man holder barn hjemme fra skole eller barnehage til etter at man starter behandling. Det viktigste er allikevel å ikke komme i kontakt direkte med utslettet, ved at det dekkes til med soppkrem og bandasje.

Prognose

Prognosen er god, de fleste blir friske etter bruk av soppdrepende kremer. Behandling av soppinfeksjon i hodebunn og på negler krever lengre behandling, og gjerne i tablettform. Ved kraftig betennelse i hodebunn kan dessverre hårsekkene bli ødelagt, og man kan utvikle hårløse partier i hodebunn som et varig mén.

Forebygge ringorm

Forebygging av smitte kan gjøres ved å ikke dele klær eller andre gjenstander som rører ved kroppen med en som er smittet, men dette er ikke så lett i praksis, og gitt at hudsopp vesentlig er irriterende og lett behandlet, er det ikke grunn til stor bekymring hvis man blir smittet.

Kilder:

Revisjon 22.02.2021 av Jan-Øyvind Holm, hudlege.
Revisjon 31.08.2020 av Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved revisjon: FHI.no: Ringorm - tinea, veileder for helsepersonell
Opprinnelig skrevet av Nina Bryhn i 2018. Originalkilder: 1) Helsebiblioteket.no 2) Uptodate.com 3) fhi.no 4) snohd.org 5) lommelegen.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer